Strony

czwartek, 26 marca 2015

Oczy Carycy

Ciasto Oczy Carycy nie tylko pięknie wygląda ale też świetnie smakuje,  może więc być ozdobą  świątecznego stołu. Po między biało brązowym ciastem znajdują się biszkopty nasączone w kawie, orzeźwiającego akcentu nadaje galaretka a masa budyniowa łączy wszystko w doskonałą całość. 


Oczy Carycy




Oczy Carycy


Ciasto jasne: 
6 białek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szkl budyniu śmietankowego ( proszek)
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne: 
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju

Krem budyniowy: 
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka miękkiego masła lub margaryny


Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
paczka okrągłych biszkoptów 180g

Napar: 
1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru
1 polewa czekoladowa


Wykonanie: 

Ciasto jasne : białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. 

Ciasto ciemne : żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić. 


Krem : budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. 


Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). 


Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Schłodzić w lodówce.
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać


Oczy Carycy

4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto prezentuje się idealnie na świąteczny stół :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, może być ozdobą świątecznego stołu :)

      Usuń
  3. wyglada cudownie !! a jaksmaczne musi byc !,mmmm,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)