Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką, które dopełniają chrupiące migdały posypane po wierzchu ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne co jest zasługą dodatku mąki ziemniaczanej i budyniu, który dodatkowo daje przyjemny śmietankowy aromat , polecam.
Strony
▼
sobota, 27 kwietnia 2013
piątek, 26 kwietnia 2013
Zapiekanka - raz, dwa , trzy
Łatwy sposób na przygotowanie szybkiej przekąski , gdy lodówka świeci pustkami a zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można przecież dorzucić jakąś szyneczkę i warzywka. Brak tych dodatków wcale nie umniejszył smaku chrupiących bułeczek z ciągnącym się serem i posypanych moim ulubionym szczypiorkiem.
wtorek, 23 kwietnia 2013
Cynamonowiec drożdżowy do odrywania
Cynamonowe ciasto do odrywania w formie chlebka na wielu blogach prezentowalo się super, więc i ja postanowilam je wyprobować. Przepis zaczerpnęłam z domowe-wypieki.pl , podczas pieczenia cały dom przepełniony był zapachem cynamonu , który wydobywał się z piekarnika. Co do smaku ciasta mnie nie powaliło, prawie całe zjadł mój brat, chyba mu posmakowało , bo kilka razy dopytywał kiedy upiekę je ponownie...
sobota, 20 kwietnia 2013
Babka zebra
Pyszna mięciutka i wilgotna babka w ciekawie układające się wzory, które za każdym razem przybierają inne kształty. Babka ta jest pieczona przeze mnie dość często, ale widać , że nie znudziła się domownikom , bo znika bardzo szybko, jedzona czy to z herbatką czy z zimnym mlekiem. Przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej Mamy.
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Ciasto serowo- jabłkowe
Pyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...??
czwartek, 11 kwietnia 2013
Szybkie ciasto ze śliwkami
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego i chwilkę czasu to jest idealny przepis na naszą zachciankę.
Ciasto kakaowo - waniliowe ze śliwkami to doskonały deser. Przepis znalazłam na blogu Moje Kuchcikowo
środa, 10 kwietnia 2013
Łatwy makowiec
Najlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale gdy goni nas czas trzeba się troszkę wspomóc :) Makowiec wykonany jest na cieście ucieranym, zapraszam do wypróbowania...
wtorek, 9 kwietnia 2013
Karpatka z kremem cytrynowym
Zamarzyła mi się ... karpatka,ale po chwili przyszło na myśl kilka wątpliwości czy urosną piękne góry a może będzie zupełnie płaska, jaki krem zrobić , żeby nie był mdły i ciężki tylko delikatnie budyniowy??? Przejrzałam kilka blogów ... i nic. Odnalazłam w starym zeszycie mamy przepis na karpatkę, no to ciasto już mam, w sumie przepis niczym nie różnił się od tych blogowych ale ten stary zeszyt z pożółkniętymi kartkami mnie zauroczył...
Czas na krem , tylko jaki nie robię ich zbyt często może po prostu ze sklepu gotowiec. Pojechałam do sklepu stanęłam przed półką pooglądałam wszystkie , i co.. żadnego nie kupiłam , postanowiłam zrobić sama taki swój z mąki... I powstała pyszna wysoka, wyrośnięta z cytrynowym kremem moja własna karpatka zrobiona od A do Z .
poniedziałek, 8 kwietnia 2013
Słoneczne ciasto kawowe
Ciasto to znalazłam jakiś czas temu na forum WŻ w zbiorze alin71. Połączenie kawy i brzoskwiń wydało mi się ciekawym rozwiązaniem , dlatego też nie zwlekałam długo z wypróbowaniem tego przepisu.
Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale i prezentuje się bardzo efektownie.
sobota, 6 kwietnia 2013
Amoniaczki
Od dzisiaj zaczynam kulinarne blogowanie, będę zamieszczała przepisy na ciasta i ciasteczka , które przygotowuję dla mojej rodzinki. Mam nadzieję , że i Wam one posmakują :)
- 5 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru pudru
- 1 margaryna
- 3/4 szkl śmietany
- 4 żółtka
- 2 czubate łyżeczki amoniaku
- cukier waniliowy
- białka do posmarowania ciastek
- cukier kryształ do posypania
Wykonanie:
Mąkę rozetrzeć z margaryną. Śmietanę, żółtka, cukier puder i waniliowy , amoniak rozmieszać razem. Wlać masę do mąki i wyrobić ciasto. Wałkować na cienki placek, jeśli wycinamy nożem lub radełkiem najłatwiej jest wyrównać rozwałkowany placek po brzegach, posmarować białkiem, posypać cukrem i pociąć w romby, trójkąty itp. Piec w 180 stopniach do zezłocenia ciasteczek ok 15 min