Miałam ochotę na ciasto z miodem więc sięgnęłam po przepisy Siostry Anastazji i znalazłam przepis na piernik tradycyjny . Wykonuje się go dość szybko, jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa.
Czas pieczenia: około 60 min
Temperatura pieczenia: 160 °C
Wielkość formy : 12 cm x 40 cm
Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki
- 20 dag płynnego miodu
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki lodowatej wody
- 1 łyżka kakao
- 1 paczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 czekolada (mleczna lub deserowa)
- 4-5 łyżek śmietanki
Wykonanie:
Mąkę, sodę kakao - przesiać. Do mieszaniny dodać przyprawy korzenne. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodawać miód, śmietanę, wodę, mieszankę mączną. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
Przełożyć do przygotowanej foremki o rozmiarach 12 cm x 40 cm (foremka zmierzona w dolnej części). Piec w 160 °C przez ok. 60 minut. Wystudzić, polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wierzch ozdobić.
Piernik można przełożyć powidłami, dodać do ciasta bakalie.
Babka piernikowa też brzmi pysznie, jeszcze nigdy nie zawiodłam się na " anastazyjnym" przepisie, więc piernik z pewnością by mi smakował, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są właśnie takie proste przepisy, z których wychodzą pyszne ciasta. Czasami też mam ochotę na takie nieskomplikowane ciasto. A pierniki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie go zrobię:) Wygląda mega pysznie!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
UsuńWygląda niebiańsko! :) Uwielbiam zapach piernika.
OdpowiedzUsuńDołączam do obserwatorów i czekam na kolejne pyszności :)
pozdrawiam Paula:)
http://eatmebypaula.blogspot.com/
Dziękuję za sympatyczny komentarz, pozdrawiam :)
UsuńPyszny, bardzo udany wypiek! Jak dla mnie to biszkoptowy piernik :) Moja mama robiła piernik bardzo delikatny, puszysty i taki jest o niebo lepszy od ciężkich, twardych pierników, które niekoniecznie zdążą "odwilgnąć" na Święta :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę ten piernik na życzenie mojego męza,wyrósł pieknie jutro bedziemy konsumować,przepis bardzo łatwy iszybki w wykonaniu.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiernik jest wyśmienity. Nie da się go chyba zepsuć. Polecam wszystkim amatorom słodkości.
OdpowiedzUsuńpewne to jest bardzo smaczno i aromatno :) zapraszam do swego blogu, tez mam recepty i przepisy :) kosholka.blogspot.com
OdpowiedzUsuńTak piernik jest bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńPyszny.dzisiaj piekłam! :)
OdpowiedzUsuńPiekę go co roku na święta. Zawsze ucierałam wszystkoręcznie a wy używacie do tego miksera?
OdpowiedzUsuńJa robiłam mikserem :)
UsuńPiernik z zewnątrz wyglądał na super wyrośnięty. Po włożeniu patyczka okazało się że cały środek jest płynny. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem... Ciekawostka
OdpowiedzUsuńTrzeba było go włozyć jeszcze do piekarnika, przykryć z wierzchu folią i dopiec aż patyczek będzie suchy
UsuńZrobiłam.Prosty i pyszny
OdpowiedzUsuńPiekłam dziś.Prosty i pyszny
OdpowiedzUsuń