ciasto wygląda bardzo efektownie a nie jest trudne do wykonania , jest fajną alternatywą dla tradycyjnego miodownika :)
Ciasto:
- 4 szkl mąki
- 1 margaryna
- 2 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka do rozpuszczenia sody
- 1 czubata łyżka kakao
Mąkę, cukier i miękką margarynę razem rozetrzeć. Sodę namoczyć w mleku. Do roztartych składników dodać proszek do pieczenia, namoczoną sodę, miód i jajka.
Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na pół, do jednej z części dodać kakao i ponownie zagnieść.
Obie części podzielić na pół, tak aby powstały 4 równe części.
Rozwałkować i piec każdy z placków ok 15 minut w 170 stopniach.
Masa:
- 3,5 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 margaryny
- 2 budynie śmietankowe Twój Deser
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki śmietany
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
3 szkl mleka zagotować z cukrem i margaryną, w pozostałym mleku rozrobić budynie , mąkę ziemniaczaną i śmietanę.
Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę i gotować aż krem zgęstnieje.
Ostudzone ciasto przełożyć masą na przemian ( ciemne-jasne-ciemne -jasne ciasto) posmarować również wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Ale się ładnie prezentuje!
OdpowiedzUsuńSmakuje też super :) Pozdrawiam
Usuńjaka śmietana :)
Usuń2-3 czubate łyżki śmietany 18%
Usuń