S

piątek, 23 sierpnia 2013

Piernik z herbatą

Ciasto to jest bardzo delikatne i puszyste. Od razu po upieczeniu jest mięciutkie i przepyszne. Do ciasta można dodać dodatkowo kakao wtedy będzie ciemniejsze. Polecam wypróbować.






Czas pieczenia:  3 x 45 min
                    Temperatura pieczenia:  175 °C
          Wielkość formy :  
Ciasto:


  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno.


Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotować
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl śmietany
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.
Przełożyć placki masą, posmarować wierzch ciasta i posypać rodzynkami, orzechami i prażonymi płatkami migdałów



9 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam!świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest naprawdę bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, tak :) niedługo zacznie się pieczenie pierników na chłodne podwieczorki :) wtedy na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. It's a beautiful cake and just perfect for our coming holidays!!
    Thank you Jola for commenting on my blog! I'm glad I had to chance to visit your blog. I love to see European baking :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda świetnie ,mam tylko pytanie : śmietana do masy ma byc słodka 30 czy zwykła kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pytanie jaka to ma być blaszka?

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)