S

Zapraszam do sklepu http://nadruczek.selino.pl. Potrzebujesz koszulki z imieniem, poduszki , kubka na specjalna okazję ? Napisz a zrealizujemy Twoją prośbę :)

Polewy i masy


Biały lukier

  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki masła lub margaryny
  • 1 łyżka śmietany
  • opcjonalnie kropla aromatu cytrynowego


Wszystkie składniki dokładnie utrzeć





Polewa czekoladowa - błyszcząca


  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g margaryny
  • 1 łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, resztę składników zagotować. Dodać do masy kakaowej rozpuszczoną żelatynę i wymieszać



Polewa czekoladowa Siostry Anastazji


  • 13 dag margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę. Roztrzepać.



Gotowana masa śmietanowa

  • 1/2 l śmietany ( zawsze używam wiejskiej ale 18 % ze sklepu też się nada)
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.
Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszając żeby nie przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgęstnieje.
Przekładamy jeszcze ciepłą masą




Masa budyniowa
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotować
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl śmietany
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.



Masa brzoskwiniowa

  • puszka brzoskwiń
  • budyń śmietankowy
  • galaretka cytrynowa
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra płynu, na nim ugotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :)