Biały lukier
- 1 szkl cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki masła lub margaryny
- 1 łyżka śmietany
- opcjonalnie kropla aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g margaryny
- 1 łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, resztę składników zagotować. Dodać do masy kakaowej rozpuszczoną żelatynę i wymieszać
Polewa czekoladowa Siostry Anastazji
- 13 dag margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę. Roztrzepać.
- 1/2 l śmietany ( zawsze używam wiejskiej ale 18 % ze sklepu też się nada)
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/4 kostki margaryny
- cukier waniliowy
Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszając żeby nie przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgęstnieje.
Przekładamy jeszcze ciepłą masą
Masa budyniowa
- 2 szklanki mleka
- 3/4 margaryny
- 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotować
- 2 jajka
- 3/4 szkl śmietany
- 2 budynie śmietankowe
- 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.
Masa brzoskwiniowa
- puszka brzoskwiń
- budyń śmietankowy
- galaretka cytrynowa
- 1/2 kostki masła lub margaryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :)