S

piątek, 30 sierpnia 2013

Śmietankowe ciasto z brzoskwiniami

Ciasto znalazłam na blogu In my coffee kitchen jest na prawdę bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.
Ja dodatkowo do środka dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę nektarynkę i posypałam wierzch płatkami migdałowymi.


Śmietankowe ciasto z brzoskwiniami




Czas pieczenia:  40 min - 50 min
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
          Wielkość formy :  

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany np. 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce ok. 1/2 kg
  • cukier puder do posypania
  • 3 krople aromatu śmietankowego
  • płatki migdałów

 Wykonanie:

W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.Wlać śmietanę i olej. Miksować przez kilka minut.
 Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać i przełożyć do blaszki.
 Na wierzchu ułożyć owoce (brzoskwinie rozcięciem do góry).Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-50 minut.  Składniki na tortownicę 24cm lub keksówkę
Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem.



Śmietankowe ciasto z brzoskwiniami

Śmietankowe ciasto z brzoskwiniami






3 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wygląda ciekawie. Szkoda tylko, że nie widać, jak się prezentuje w przekroju.

    Pozdrawiam, Strefa smaku.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)