S

niedziela, 27 marca 2022

Orzechowo - jabłkowe ciasto WIEWIÓRKA


Pyszne ciasto w formie babki z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich






Składniki:

2 spore jabłka
2 szklanki mąki (ok. 340 g)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
1 szklanka orzechów włoskich
garść rodzynek
szczypta cynamonu

forma keksowa 28 cm


Jabłka obieramy ze skórki i kroimy  w kostkę. Orzechy włoskie delikatnie kruszymy na mniejsze kawałki.

Całe jajka razem z cukrem ubijamy do napuszenia . Dodajemy sodę, cynamon  i proszek do pieczenia miksujemy , następnie wlewamy olej i dosypujemy mąkę wszystko ponownie dokładnie miksujemy . Ciasto będzie dosyć gęste. Do ciasta dodajemy jabłka, orzechy i rodzynki - mieszamy łyżką.

Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180°C . Pieczemy około 1 godziny, do suchego patyczka.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania :)