Pyszne ciasto w formie babki z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich
niedziela, 27 marca 2022
Orzechowo - jabłkowe ciasto WIEWIÓRKA
Składniki:
2 spore jabłka
2 szklanki mąki (ok. 340 g)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
1 szklanka orzechów włoskich
garść rodzynek
szczypta cynamonu
2 spore jabłka
2 szklanki mąki (ok. 340 g)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki oleju
1 szklanka orzechów włoskich
garść rodzynek
szczypta cynamonu
forma keksowa 28 cm
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy włoskie delikatnie kruszymy na mniejsze kawałki.
Całe jajka razem z cukrem ubijamy do napuszenia . Dodajemy sodę, cynamon i proszek do pieczenia miksujemy , następnie wlewamy olej i dosypujemy mąkę wszystko ponownie dokładnie miksujemy . Ciasto będzie dosyć gęste. Do ciasta dodajemy jabłka, orzechy i rodzynki - mieszamy łyżką.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180°C . Pieczemy około 1 godziny, do suchego patyczka.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy włoskie delikatnie kruszymy na mniejsze kawałki.
Całe jajka razem z cukrem ubijamy do napuszenia . Dodajemy sodę, cynamon i proszek do pieczenia miksujemy , następnie wlewamy olej i dosypujemy mąkę wszystko ponownie dokładnie miksujemy . Ciasto będzie dosyć gęste. Do ciasta dodajemy jabłka, orzechy i rodzynki - mieszamy łyżką.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180°C . Pieczemy około 1 godziny, do suchego patyczka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawy przepis :) Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuń