Pyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd
Ciasto:
pół kostki margaryny/masła
3 dag drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 szklanki mąki
2 jajka
3 dag drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 szklanki mąki
2 jajka
Lukier:
4 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany
1 łyżka śmietany
Nadzienie:
marmolada
Wykonanie;
Pół kostki masła rozpuścić, żeby było miękkie i dało się je wymieszać z innymi składnikami. Do kubka wlać 1/4 ciepłego mleka i wsypać 2 łyżki cukru, dodać do tego drożdże, po czym wszystko razem wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Zakryć i odstawić, aż drożdże zaczyna pracować. . Do miski wsypać dwie szklanki mąki i szczyptę soli, dodać całe jajko, roztopione masło, łyżkę cukru i rozpuszczone w mleku i cukrze drożdże. Uwaga - składniki nie powinny być zimne, lepiej trzymać wszystko w cieple a ciasto ładniej będzie rosło. Wymieszać wszystkie składniki w misce łyżką, a potem wyrobić ręką. Zakryć miskę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (pod palcem będziemy czuć że jest puszyste) rozłożyć je na stolnicy i uformować z niego 3 lub 4 okrągłe placki , następnie rozwałkować około pół centymetra. Przeciąć ciasto nożem na pół, potem na ćwiartki, a każdą z ćwiartek jeszcze raz na pół.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, ale wcześniej wyjąć z
niego blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Formowanie rogalików - nadzienie nakładamy tylko na szerokie końce trójkątów. Nie należy przesadzać z
ilością nadzienia, dobrze by było to około 1 łyżeczki. Rogalika należy zwijać
od szerokiego końca. Najpierw zalepiamy nadzienie, a potem zwijamy do środka.
Całość możemy zakrzywić w kształt półksiężyca. Dobrze jest zalepić uważnie
wszystkie dziury żeby nadzienie nie wykipiało podczas pieczenia. Tak
przygotowany rogalik układamy na blasze.
Kiedy mamy już gotowe wszystkie rogaliki przed pieczeniem
smarujemy je roztrzepanym jajkiem aby nabrały ładnego koloru podczas pieczenia.
Pieczemy 15-20 minut w temp 180-190 stopni.
Gdy
rogaliki wystygną możemy je polukrować.
Lukier.
Do kubka wsypujemy około 4 łyżek cukru pudru i
zalewamy je 1 łyżką śmietany. Całość mieszamy aż konsystencja zacznie przypominać
gęsty lukier :)
Jak ja lubię takie drożdżowe rogaliki...
OdpowiedzUsuńSą pyszne i nie trudne w wykonaniu :) Pozdrawiam
UsuńWyglądają bardzo smakowicie, zrobiłabym ale wciąż nie mam odwagi zabrać się za wyrabianie ciasta drożdżowego:)
OdpowiedzUsuńWystarczy się przełamać wiem to po sobie a teraz kostka drożdży zawsze czeka w lodówce :) Pozdrawiam
UsuńDzis wyprobowalam przepis,poprostu doskonale sa,mieciutkie pyszne i latwe w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńPolecam!!!
Super, że wyszły i smakowały :)) Pozdrawiam
Usuńzrobiłem dzisiaj zamiast rogalików wyszły rogale wszyscy się zajadali pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto właśnie rośnie! Jestem ciekawa co z tego wyjdzie :) Na zdjęciu ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję , że wyszły pyszne :)
UsuńDziaj zrobiłam... rewelacyjne...przed pieczeniem posmarwalam, jakiem i obtoczyłam w cukrze. Nastenym razem bedzie lukier. polecam.
OdpowiedzUsuńDzis wyprobuje przepis
OdpowiedzUsuńPolecam bo są naprawdę pyszne :)
UsuńWlasnie robie rogaliki.mam nadzieje ze mi sie uda
OdpowiedzUsuńMoja corcia Martynka ma dzis 17 te urodziny robie rogaliki dla gosci.przepis sprawdzony sa wysmienite.polecam
OdpowiedzUsuńCiasto kompletnie mi nie wyroslo... ma jeszcze pol godziny, ale nie widze zeby cos mialo sie zmienic.. ciasto jest twarde..
OdpowiedzUsuńJak widać po wcześniejszych komentarzach jeszcze nikt nie zawiódł się na tych rogalikach.
UsuńMoże drożdże były nie dobre ale nie ma co jeszcze przesądzać. Proszę trzymać ciasto w cieple może urośnie a jak nie to i tak bym postanowiła upiec z tego ciasta rogaliki, może wyjdą super :)
Piec w piekarniku z grzałką dolną, górną, a może dolną i górną?
OdpowiedzUsuńja wszystkie ciasta piekę grzałka góra_ dół bez termoobiegu
UsuńDzisiaj pierwszy raz robiłam rogaliki, a także pierwszy raz ciasto drożdżowe - zawsze sie go bałam. Jestem pod wrażeniem. Rogaliki łatwe do przygotowania, mięciutkie i pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, to prawda rogaliki te są łatwiutkie i przepyszne
UsuńWlasnie wstawialam do rosniecia, mam.nadzieje ze urosnie, jest miekkie ale ciemne takie dosc:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje,że wyjdą , bo są naprawdę smaczne. Kolor ciasta może zależy od mąki :)
UsuńA mogę zamienić świeże drożdże na te suche instant ?
OdpowiedzUsuńNo nie mam akurat w domu :(
Jak tak to jakie proporcje ?
Z suchymi nie robiłam ale myślę,że powinny też wyjść.
UsuńPrzelicznik to
7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych
Witam.
OdpowiedzUsuńJaka śmietana do lukru ma być? Słodka czy kwaśna? 18% czy kremówka?
18%
Usuńzrobiłam i są mega pyszne , dziękuje za przepis, od dziś na stałe zagościł w przepiśniku :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis ja od razu zrobilam z dwoch porcji�� tylko pieklam z termoobiegiem bo tak to szybko sie przypiekaly od spodu. Przepis wpisuje w swoj zeszyt pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie wpadł mi Twój przepis na rogaliki. Dość szybko je zrobiłam a są naprawdę pyszne. Dziękuje za świetny przepis
OdpowiedzUsuńZniknęły w momencie 😉
OdpowiedzUsuń