Szybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie.
poniedziałek, 24 czerwca 2013
środa, 12 czerwca 2013
Placuszki z ciasta pierogowego
Zazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki i smaczny.
wtorek, 11 czerwca 2013
Biszkopt z truskawkami
Waniliowy biszkopt, bita śmietana, truskawki i galaretka
Najprostsze ciasta zazwyczaj bywają najlepsze i taki okazał się ten biszkopt . Waniliowy biszkopt , pianka śmietankowa i delikatnie kwaśne truskawki zalane galaretką to połączenie które sprawiło , ze ciasto znikło w mgnieniu oka. Ciasto szybkie w wykonaniu i idealne na upalne dni.
piątek, 7 czerwca 2013
Placek Iłowiecki
Ciasto z dżemem i gotowaną śmietaną
Nazwa tego ciasta pochodzi od nazwy miejscowości z której przywieziony został przepis i tak też mam zapisane w zeszycie. Ciasto lepiej jest przygotować dzień lub dwa dni wcześniej wtedy idealnie zmięknie chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :)
Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować .
wtorek, 4 czerwca 2013
Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe
Murzynek to popularne ciasto kakaowe, moje jest z dodatkiem dżemu i oleju.
Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie. Ciasto to można dowolnie modyfikować dodając różne owoce jabłka, wiśnie czy na wierzch porozkładać kleksy dżemu a dodatkowo polany gorzką czekoladą po prostu rozpływa się w ustach.Nie jest suchy ani zbyt mokry, puszysty i czekoladowy - idealny.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 1 szkl mleka
- 3 szkl mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki kakao
- rodzynki,
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- kawałki czekolady lub czekoladę do zapiekania
- 1/2 szkl oleju
Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać mleko, mąkę, dżem i pozostałe składniki, na końcu olej. Ja dodatkowo jeszcze położyłam kleksami na wierzch dżem porzeczkowy
Piec ok 60 min w 180 stopniach
sobota, 1 czerwca 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)