Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :)
Ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę, powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy porcjami kakao i mąkę mieszając do połączenia składników. Pieczemy ok 20 min w 160 stopniach
Masa śmietankowa
- 0,5 l śmietany 30%
- 1 bita śmietana w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny
- 2 szkl truskawek
W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Do śmietany dosypujemy bitą śmietanę w proszku, cukier i ubijamy. Ubitą śmietanę łączymy z żelatyną. Do masy śmietanowej wsypujemy całe truskawki i mieszamy
Dodatkowo
- 2 galaretki np. truskawkowe
- truskawki ok 1 szkl
Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szkl wody.
Biszkopt układamy w blaszce wyłożonej folią, wykładamy bitą śmietanę z truskawkami, na wierzchu układamy polówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki. Smacznego
Musi być pyszne!! U mnie dzisiaj też królowały truskawki :)
OdpowiedzUsuńSmakowity kawałek ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie. Takie zatopione owoce robią wrażenie. Ummm, pychota :)
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńJestem pasjonatką wypieków, kulinarii. Choć piekę, to słodkości nie jadam.
Twoje ciasto wygląda pysznie, wyrośnięte, pulchne i delikatne:)
Smacznie pozdrawiam:)
Przepis pychota, najadłam się jak nigdy !
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, trzeba tylko czekać na sezon na truskawki
OdpowiedzUsuńTruskawek nigdy nie za wiele :)
OdpowiedzUsuń