Co prawda najlepsze szarlotki są z jesiennymi jabłkami ale kto powiedział , że nie można ich robić na wiosnę. Kruche ciasto a w środku nadzienie jabłkowe o delikatnym cytrynowym posmaku , posypane cukrem pudrem wyglądało by ładniej ale nie lubię przesłodzonych ciast :)
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka cukru
20 dag masła lub margaryny
4 żółtka
16 g cukru waniliowego
2-3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
szczypta soli
Masa jabłkowa:
około 1 kg jabłek
1-2 łyżki cukru
1 kisiel cytrynowy ( proszek)
Jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i rozprażyć ( ok 15 min) jeżeli nie sa soczyste podlać odrobiną wody. Do jabłek dodać cukier do smaku. Mus jabłkowy wymieszać z proszkiem kisielowym.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wykładamy ostudzoną masę jabłkową , na wierzch drugą część ciasta także rozwałkowaną. Piec w 180 stopniach przez 45 min. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
uwielbiam!!! :)
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blachy na takie ciacho?
OdpowiedzUsuńWymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie
UsuńJabłecznik w kazdej wersji jest świetny. Twoja wersja wygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńmam pytanie, dzis zrobilam takie ciacho(moj przepis), jablka miekkie,-troche soczku bylo smazylam krotko dodalm kisiel, pieknie uroslo, b. smaczne ale.. jablka byly ciapowate!, czy trzeba bylo dac wiecej kisielu??, dzieki za podpowiedz
OdpowiedzUsuńRaczej większa ilość kisielu nie powinna zaszkodzić ale z tego co pamiętam to ja do masy jabłkowej dodałam chyba jeszcze troszkę kaszy manny do zagęszczenia
Usuń