S

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Truskawkowiec

Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :)







Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę,  powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy porcjami kakao i mąkę mieszając do połączenia składników. Pieczemy ok 20 min w 160 stopniach

Masa śmietankowa

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 1 bita śmietana w proszku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 szkl truskawek


W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Do śmietany dosypujemy bitą śmietanę w proszku, cukier i ubijamy. Ubitą śmietanę łączymy z żelatyną. Do masy śmietanowej wsypujemy całe truskawki i mieszamy

Dodatkowo

  • 2 galaretki np. truskawkowe
  • truskawki ok 1 szkl


Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szkl wody.
Biszkopt układamy w blaszce wyłożonej folią, wykładamy bitą śmietanę z truskawkami, na wierzchu układamy polówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki. Smacznego






7 komentarzy:

  1. Musi być pyszne!! U mnie dzisiaj też królowały truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie. Takie zatopione owoce robią wrażenie. Ummm, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj!
    Jestem pasjonatką wypieków, kulinarii. Choć piekę, to słodkości nie jadam.
    Twoje ciasto wygląda pysznie, wyrośnięte, pulchne i delikatne:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis pychota, najadłam się jak nigdy !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, trzeba tylko czekać na sezon na truskawki

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawek nigdy nie za wiele :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)