S

czwartek, 13 kwietnia 2017

Ciasto Oczy sowy

Pyszne i pięknie wyglądające ciasto może stać się wspaniałą ozdobą stołu. Ciasto jest bardzo podzielne, najlepiej smakuje na drugi dzień. Wszystkie warstwy ciasta doskonale do siebie pasują :)
Przepis zaczerpnięty stąd









Składniki:
ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
pół kostki smalcu
5 żółtek
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2-4 łyżki śmietany do zagniatania ciasta

Masa kokosowa:
100 g wiórków kokosowych
250 ml mleka
szklanka cukru

Dodatkowo:
marmolada
2 śnieżki
400 ml zimnego mleka
2 płaskie łyżki żelatyny
1 łyżka kakao
opakowanie biszkopcików (150 g )
czekolada do dekoracji


Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i żółtka, zagniatamy ciasto. By nam się dobrze zlepiło dodajemy 2- 4 łyżki śmietany np. 12 %. Nasze ciasto dzielimy na  3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki by odpoczęło.
Na masę kokosową gotujemy 250 ml mleka ze szklanką cukru, (na karmel tak około 5 minut, pilnując by nie wykipiało), wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła.

 Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową.
Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon.

Nasze rulony układamy obok siebie na masie kokosowej.
Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
Po upieczeniu studzimy.

Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.

 Na upieczone ciasto wykładamy ubitą jedną śnieżkę w 200 ml zimnego mleka z połową naszej żelatyny.
Na białą śnieżkę układamy biszkopciki, a na nie następną ubitą śnieżkę z łyżką kakao i resztą żelatyny.
Całe ciasto możemy udekorować startą lub roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.



3 komentarze:

Zapraszam do komentowania :)