S

sobota, 27 września 2025

Jagielnik - Pieróg z kaszy jaglanej z żurawiną

Jagielnik to delikatne, kremowe ciasto z kaszy jaglanej i twarogu, które w smaku i konsystencji przypomina klasyczny sernik, ale jest naturalnie bezglutenowe. Dzięki dodatkowi bakalii jest lekko słodkie i wilgotne, doskonałe zarówno na deser, jak i na podwieczorek – można je podawać na ciepło lub na zimno.



Składniki

  • 400 g kaszy jaglanej

  • 600 ml mleka

  • ½ szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 300 g białego sera (twarogu)

  • 100 g masła

  • 2 jajka

  • garść suszonej żurawiny

  • garść rodzynek


Przygotowanie

  1. Przygotowanie kaszy

    • Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.

    • W garnku zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i łyżeczką masła.

    • Na gotujące mleko wsyp kaszę. Gotuj ok. 15 min, mieszając co jakiś czas.

    • Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na minimum 1 godzinę, aby kasza dobrze napęczniała.

  2. Przygotowanie masy

    • Do wystudzonej kaszy dodaj roztopione masło, rozdrobniony widelcem biały ser, jajka oraz bakalie.

    • Dokładnie wymieszaj i wyrób jednolitą masę.

  3. Pieczenie

    • Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, starannie ją wyrównaj i lekko uderz foremką o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza.

    • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C (góra–dół) przez ok. 60 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :)