Jagielnik to delikatne, kremowe ciasto z kaszy jaglanej i twarogu, które w smaku i konsystencji przypomina klasyczny sernik, ale jest naturalnie bezglutenowe. Dzięki dodatkowi bakalii jest lekko słodkie i wilgotne, doskonałe zarówno na deser, jak i na podwieczorek – można je podawać na ciepło lub na zimno.
Składniki
-
400 g kaszy jaglanej
-
600 ml mleka
-
½ szklanki cukru
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
300 g białego sera (twarogu)
-
100 g masła
-
2 jajka
-
garść suszonej żurawiny
-
garść rodzynek
Przygotowanie
-
Przygotowanie kaszy
-
Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
-
W garnku zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i łyżeczką masła.
-
Na gotujące mleko wsyp kaszę. Gotuj ok. 15 min, mieszając co jakiś czas.
-
Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na minimum 1 godzinę, aby kasza dobrze napęczniała.
-
-
Przygotowanie masy
-
Do wystudzonej kaszy dodaj roztopione masło, rozdrobniony widelcem biały ser, jajka oraz bakalie.
-
Dokładnie wymieszaj i wyrób jednolitą masę.
-
-
Pieczenie
-
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, starannie ją wyrównaj i lekko uderz foremką o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
-
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C (góra–dół) przez ok. 60 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :)