S

środa, 19 października 2016

Ciasto Królewiec troszkę inaczej

Pyszne i delikatne ciasto. Połączenie biszkoptu i ciasta miodowego , właśnie takie ciasta uwielbiam :)








Ciasto miodowe
2,5 szkl mąki
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżka śmietany
15 dkg margaryny
Sodę wymieszać ze śmietaną. Wszystkie składniki połączyć razem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Upiec 2 placki. Piec ok 15 min w 180 stopniach

Biszkopt
4 jajka
3/4 szkl cukru pudru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 lyżka wody

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka i krótko zmiksować. Wsypać obie mąki, proszek do piecz i wodę . Delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na blaszkę. Piec ok 20 min w 180 stopniach. Ostudzony biszkopt przekroić na pół

Masa budyniowa
3 szkl mleka
2 budynie śmietankowe
1/2 szkl śmietany
1/3 kostki margaryny
1/2 szkl cukru

2,5 szkl  mleka zagotować z cukrem i margaryną. Śmietanę połączyć z pozostałym mlekiem i budyniem. Po zagotowaniu mleka połączyć i ugotować budyń.

Dodatkowo:
dżem

Przelożenie:
Ciasto miodowe - 1/2 masy budyniowej-1/2 biszkoptu - dżem-1/2 biszkoptu-pozostała masa budyniowa- ciasto miodowe.



3 komentarze:

  1. Idealne nie tylko na Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wymiary blaszki? I jaka śmietana do masy budyniowej?

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)