S

czwartek, 18 września 2025

Waniliowe pączki z serka homogenizowanego



Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serków waniliowych – szybkie i puszyste

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz czekać na wyrastanie drożdżowego ciasta? Te pączki przygotujesz w kilkanaście minut, a waniliowy aromat wypełni całą kuchnię.





>
Składniki
  • 280–300 g serka homogenizowanego waniliowego (np. 2 kubeczki po 140 g)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej – ok. 250 g
  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia




 


Puszyste pączki z serków waniliowych 

Dziś mam dla Was przepis na szybkie, domowe pączki, które pachną wanilią i nie wymagają długiego wyrabiania ciasta. To idealna propozycja, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego w środku tygodnia.

Przygotowanie ciasta
W dużej misce łączę mąkę z odrobiną soli i proszkiem do pieczenia. Wystarczy zwykła łyżka, by suche składniki dokładnie się połączyły. Następnie wbijam dwa jajka i dodaję kremowe serki waniliowe – to one nadadzą pączkom delikatny aromat i puszystość. Całość mieszam energicznie, aż powstanie gęste, lekko klejące ciasto.

Smażenie
Sięgam po szeroką patelnię z wysokim brzegiem (sprawdzi się też garnek). Wlewam olej i podgrzewam go na średniej mocy palnika, aż będzie gotowy do smażenia. Dzięki temu pączki usmażą się równomiernie, a w kuchni unosi się kuszący, waniliowy zapach.

Formuj i smaż

Łyżką nabieraj porcje ciasta i ostrożnie wkładaj do gorącego oleju. Smaż na złoty kolor z każdej strony.

Podawaj
Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku i oprósz cukrem pudrem.


źródło przepisu Tutaj




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :)