S

piątek, 22 stycznia 2016

Ciasto makowo - kokosowe






Ciasto:
 60 dag mąki                  
30 dag margaryny
20 dag cukru pudru
6 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao

Posiekać margarynę z mąką. Dodać resztę składników i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części: I - wyłożyć na blachę, II - zamrozić, III - dodać kakao i też zamrozić.



Kokos:

6 białek
3/4 szklanki cukru
20 dag wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać.



Masa makowa:

30 dag maku
2 jajka
2 łyżki masła
olejek migdałowy
rodzynki
trochę siekanych orzechów
3 łyżki miodu
cukier do smaku

Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, miód, cukier i trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do maku i lekko wymieszać.

Dodatkowo:
powidła śliwkowe

Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłami.
Mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki.
Na to zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasami, odwrotnie, kokos i mak.
 Na wierzch zetrzeć ciasto białe.

 Piec w temp. 180'C przez 40-50 min.

Foremka - (21 x 31cm)




2 komentarze:

  1. Świetnie ten łaciatek wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietnie wyglada i swietnie smakuje :) http://www.produkcja-ciastek.kto-to-jest.pl/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)