Ciasto:
60 dag mąki
30 dag
margaryny
20 dag cukru
pudru
6 żółtek
3 łyżki
kwaśnej śmietany
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
Posiekać margarynę z mąką. Dodać resztę składników i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części: I - wyłożyć na blachę, II - zamrozić, III - dodać kakao i też zamrozić.
Kokos:
6 białek
3/4 szklanki
cukru
20 dag
wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać.
Masa makowa:
30 dag maku
2 jajka
2 łyżki
masła
olejek
migdałowy
rodzynki
trochę
siekanych orzechów
3 łyżki
miodu
cukier do
smaku
Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, miód, cukier i trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do maku i lekko wymieszać.
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto I
rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłami.
Mak i kokos
układać na przemian pasami wzdłuż foremki.
Na to
zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasami, odwrotnie, kokos i mak.
Na wierzch zetrzeć ciasto białe.
Piec w temp. 180'C przez 40-50 min.
Foremka - (21 x 31cm)
Świetnie ten łaciatek wygląda :)
OdpowiedzUsuńswietnie wyglada i swietnie smakuje :) http://www.produkcja-ciastek.kto-to-jest.pl/
OdpowiedzUsuń