Ciasto makowe krucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na blogu można znaleźć Łatwy makowiec a teraz dołącza do niego ten pyszny krucho drożdżowy.
To ciasto makowe jest alternatywą dla tradycyjnego makowca czy często pękającej strucli makowej. Ciasto bardzo ładnie się kroi i prezentuje na stole. Polecam wypróbować .
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
5 dag drożdży
2 jaja
0,5 szkl cukru
3 łyżki śmietany
Mąkę posiekać z margaryną. Dodać wymieszane razem drożdże, cukier, śmietanę i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, podzielić na 3 równe części. Włożyć do lodówki.
masa makowa Bakalland lub ok 300 g maku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie,
3/4 szk. cukru
2-3 łyżki miodu
2-3 jaja
bakalie
aromat migdałowy
Dodatkowo:
słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady
Lukier:
3/4 szkl cukru pudru
1 lyżka śmietany
kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy
Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać mak i bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni lub pokrojoną na kawałki twardą marmoladę , wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: rozrzucić pozostałe wiśnie lub marmoladę, rozłożyć mak i przykryć trzecią częścią ciasta. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.
Piec ok. 60 minut w temp. 160 stopni Po wystygnięciu oblać lukrem.
uwielbiam kruche ciasta! a z makiem to już w ogóle! :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię ciasta a przed tym po prostu nie mogłam się oprzeć :)
UsuńMak uwielbiam, podobno jest też bardzo zdrowy :-)
OdpowiedzUsuńz chęcią wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam ciast krucho-drożdżowego ;0
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam wypróbować, jest bardzo dobre
UsuńPieklam ten wlasnie makowiec , wyszedl idealny , smaczny , mieciutki.Malo pracy a naprawde cudny.jeden z najsmaczniejszych jakie jadlam i na doddatek inny troszke.Dziekuje za wspaniale przepisy !!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń