S

piątek, 13 marca 2015

Makowiec czyli ciasto makowe krucho - drożdżowe

Ciasto makowe krucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na blogu można znaleźć  Łatwy makowiec a teraz dołącza do niego ten pyszny krucho drożdżowy.
 To ciasto makowe jest alternatywą dla tradycyjnego makowca czy często pękającej strucli makowej. Ciasto bardzo ładnie się kroi i prezentuje na stole. Polecam wypróbować .


Ciasto makowe krucho - drożdżowe





Ciasto makowe krucho - drożdżoweCiasto makowe krucho - drożdżowe













Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
5 dag drożdży
2 jaja
0,5 szkl cukru
3 łyżki śmietany

Mąkę posiekać z margaryną. Dodać wymieszane razem drożdże, cukier, śmietanę i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, podzielić na 3 równe części. Włożyć do lodówki.


Masa makowa:
masa makowa Bakalland  lub ok 300 g  maku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie,
3/4  szk. cukru
2-3 łyżki miodu
2-3 jaja
bakalie
aromat migdałowy

Dodatkowo: 
słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady

Lukier:
3/4 szkl cukru pudru
1 lyżka śmietany
kilka kropel soku z cytryny

Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy


Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać mak i bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni lub pokrojoną na kawałki twardą marmoladę , wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: rozrzucić pozostałe wiśnie lub marmoladę, rozłożyć mak i przykryć trzecią częścią ciasta. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny.

Piec ok. 60 minut w temp. 160 stopni Po wystygnięciu oblać lukrem.


Ciasto makowe krucho - drożdżowe

8 komentarzy:

  1. uwielbiam kruche ciasta! a z makiem to już w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię ciasta a przed tym po prostu nie mogłam się oprzeć :)

      Usuń
  2. Mak uwielbiam, podobno jest też bardzo zdrowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo elegancko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy jeszcze nie jadłam ciast krucho-drożdżowego ;0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam wypróbować, jest bardzo dobre

      Usuń
  6. Pieklam ten wlasnie makowiec , wyszedl idealny , smaczny , mieciutki.Malo pracy a naprawde cudny.jeden z najsmaczniejszych jakie jadlam i na doddatek inny troszke.Dziekuje za wspaniale przepisy !!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)