Ciasto Oczy Carycy nie tylko pięknie wygląda ale też świetnie smakuje, może więc być ozdobą świątecznego stołu. Po między biało brązowym ciastem znajdują się biszkopty nasączone w kawie, orzeźwiającego akcentu nadaje galaretka a masa budyniowa łączy wszystko w doskonałą całość.
Ciasto jasne:
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szkl budyniu śmietankowego ( proszek)
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne:
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka miękkiego masła lub margaryny
Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów 180g
Napar:
1 polewa czekoladowa
Wykonanie:
Ciasto jasne : białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne : żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
Krem : budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Schłodzić w lodówce.
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać
Ciasto wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się idealnie na świąteczny stół :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się, może być ozdobą świątecznego stołu :)
Usuńwyglada cudownie !! a jaksmaczne musi byc !,mmmm,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń