S

wtorek, 3 listopada 2015

Yerba Mate - napój ,który warto spróbować

Yerba Mate to napój powszechnie znany w Ameryce Południowej ale co raz bardziej
popularny staje się również w Polsce.
Susz Yerba Mate wytwarza się z  liści ostrokrzewu paragwajskiego.
Grube, lśniące liście , bogate w witaminy ,minerały i kofeinę przechodzą przez szereg procesów żeby zaspokoić kubki smakowe zwolenników tego napoju.

Yerba Mate została nazwana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej "napojem bogów" z kolei europejscy osadnicy nazwali ją "zielonym złotem" , wobec takich stwierdzeń warto pokusić się o spróbowanie tego napoju.


Gdzie rozpocząć przygodę z Yerba Mate?


 Sklep internetowy lub ze zdrową żywnością będzie idealnym początkiem podróży po smakach Ameryki Południowej.

 Zaparzoną herbatę pije się z naczyń wykonanych z owoców tykwy lub bambusa przez bombillę - metalową rurkę z sitkiem, które oddziela fusy od pitego napoju. Umieszcza się ją dopiero po wypełnieniu  naczynia yerba matą w 2/3 objętości  ale jeszcze przed zalaniem wodą. Nigdy nie zalewamy wrzącą wodą, najlepsza temperatura to  od 70 do 85 ° C

Jeśli nie posiadamy tych tradycyjnych naczyń do picia Yerba Mate nic nie stoi na przeszkodzie, żeby napić się jej w domowym zaciszu. Przygotować można ją także w ekspresie do kawy czy zaparzaczu do herbaty. Możemy pić ją zarówno na zimno jak i gorąco, podawać ją z mlekiem i miodem lub mrożoną z cytryną.
Ogranicza nas tylko wyobraźnia...

Korzyści zdrowotne z picia Yerba Mate:

-zwiększa energię i pobudza 
- hamuje apetyt
- spala tłuszcz
- oczyszcza krew
- pobudza trawienie
- zwalcza wolne rodniki
- poprawia pamięć
- likwiduje poddenerwowanie

Powinny jednak uważać na nią osoby uczulone na kofeinę, z wysokim ciśnieniem krwi, chorzy na cukrzycę czy wrzody oraz kobiety w ciąży.


Możemy wyróżnić 4 rodzaje Yerba Mate:



1. Elaborada con palo ( z gałązkami)  zawiera małe, pocięte gałązki, więc napar nie jest tak silny i gorzki. Łodyżki służą do "rozcieńczenia" herbaty Dzięki tak dużej zawartości gałązek jej smak jest delikatny.

2. Sin palo (bez gałązek) gałązki stanowią maksymalnie 10% zawartości suszu. Nie istnieje yerba mate całkowicie pozbawiona  łodyżek , nie jest to możliwe podczas procesu obróbki. Smak jest bardziej intensywny

3. Barbacuá (wędzona) Yerba Mate , która jest suszona i wędzona dymem palonego drewna.


4. Tostada (pieczona) pieczone liście  Yerba Mate nabierają słodszego smaku. 




Yerba Mate zawiera kofeinę,teobrominę i teofilinę składniki te znajdziemy w kawie,czekoladzie i herbacie. Zapewne dlatego ponad 90% ludzi w Argentynie docenia smak Yerba Mate i spożywa ją codziennie .


1 komentarz:

Zapraszam do komentowania :)