Yerba Mate to
napój powszechnie znany w Ameryce Południowej ale co raz bardziej
popularny
staje się również w Polsce.
Susz Yerba
Mate wytwarza się z liści ostrokrzewu
paragwajskiego.
Grube,
lśniące liście , bogate w witaminy ,minerały i kofeinę przechodzą przez szereg
procesów żeby zaspokoić kubki smakowe zwolenników tego napoju.
Yerba Mate
została nazwana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej "napojem
bogów" z kolei europejscy osadnicy nazwali ją "zielonym złotem"
, wobec takich stwierdzeń warto pokusić się o spróbowanie tego napoju.
Gdzie rozpocząć przygodę z Yerba Mate?
Zaparzoną herbatę pije się z naczyń wykonanych
z owoców tykwy lub bambusa przez bombillę - metalową rurkę z sitkiem, które
oddziela fusy od pitego napoju. Umieszcza się ją dopiero po wypełnieniu naczynia yerba matą w
2/3 objętości ale jeszcze przed zalaniem wodą. Nigdy nie zalewamy wrzącą wodą, najlepsza temperatura to od 70 do 85 ° C
Jeśli nie
posiadamy tych tradycyjnych naczyń do picia Yerba Mate nic nie stoi na
przeszkodzie, żeby napić się jej w domowym zaciszu. Przygotować można ją także
w ekspresie do kawy czy zaparzaczu do herbaty. Możemy pić ją zarówno na zimno
jak i gorąco, podawać ją z mlekiem i miodem lub mrożoną z cytryną.
Ogranicza nas
tylko wyobraźnia...
Korzyści zdrowotne z picia Yerba Mate:
-zwiększa
energię i pobudza
- hamuje
apetyt
- spala
tłuszcz
- oczyszcza
krew
- pobudza
trawienie
- zwalcza
wolne rodniki
- poprawia
pamięć
- likwiduje
poddenerwowanie
Powinny
jednak uważać na nią osoby uczulone na kofeinę, z wysokim ciśnieniem krwi,
chorzy na cukrzycę czy wrzody oraz kobiety w ciąży.
Możemy wyróżnić 4 rodzaje Yerba Mate:
1. Elaborada
con palo ( z gałązkami) zawiera małe, pocięte gałązki, więc napar nie jest tak silny i gorzki. Łodyżki służą do "rozcieńczenia" herbaty Dzięki tak dużej
zawartości gałązek jej smak jest delikatny.
2.
Sin palo (bez gałązek) gałązki stanowią maksymalnie 10% zawartości suszu. Nie
istnieje yerba mate całkowicie pozbawiona łodyżek , nie jest to możliwe podczas procesu obróbki. Smak jest bardziej intensywny
4. Tostada
(pieczona) pieczone liście Yerba Mate nabierają słodszego smaku.
Yerba Mate zawiera kofeinę,teobrominę i teofilinę składniki te znajdziemy w kawie,czekoladzie i herbacie. Zapewne dlatego ponad 90% ludzi w Argentynie docenia smak Yerba Mate i spożywa ją codziennie .
Piję regularnie, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń