S

Zapraszam do sklepu http://nadruczek.selino.pl. Potrzebujesz koszulki z imieniem, poduszki , kubka na specjalna okazję ? Napisz a zrealizujemy Twoją prośbę :)

piątek, 6 listopada 2015

Oszukana drożdżówka z owocami

Pyszne ciasto, które wyrasta naprawdę wysokie więc jest co ukroić. W smaku podobne jest lekko do drożdżowego ale nie zawiera drożdży . Na wierzchu położyłam truskawki z rabarbarem. Przepis znalazłam na blogu Ewy  







Ciasto:
4 jaja
4,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej)
1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki (z górkami) proszku do pieczenia
3 łyżki octu

Kruszonka:
100 gramów zimnego masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
1  łyżka cukru waniliowego
1 pełna szklanka mąki pszennej

Dodatkowo:
około 800 gramów owoców
ewentualnie cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:
Owoce oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałka.
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę.Olej mieszamy z mlekiem i octem.
Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną . Miksujemy na gładką masę -ciasto jest dość gęste i tak ma być.
Z mąki, tłuszczu, cukrów zagniatamy kruszonkę.
Dużą prostokątną foremkę o wymiarach 28x25 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię. Na wierzch wysypujemy równomiernie owoce.
Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy przez pierwsze 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyciągamy na blat i jeśli mamy bardzo kwaśne owoce jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. wygląda pysznie, chętnie bym je zjadła ;D Lubię proste przepisy ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę dać mrożone truskawki? Boję się, czy nie wyjdzie zakalec..tym bardziej, że nie mam ręki do ucieranych.. ;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam ze świeżymi ale jak bym miała dać mrożone to bym nie rozmrażała przed wyłożeniem na ciasto i dodatkowo oprószyła bym je mąką ziemniaczaną. Możliw też , że ciasto mogło by się piec troszkę dłuzej ale to należy sprawdzić wykałaczką najlepiej :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)