Ciasteczka warszawskie skąd taka nazwa zupełnie nie mam pojęcia :) ale ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne , nie wymagają wyszukanych składników i są łatwe i dość szybkie w wykonaniu. Do nadzienia użyłam marmolady śliwkowej i kwaśniejszej mirabelkowej, która łamie słodycz cukrowej otoczki.
50 dag mąki
25 dag margaryny
15 dag cukru
2 jaja
8 dag drożdży
3 łyżki mleka
3 łyżki śmietany
powidła śliwkowe lub inne ulubione
Dodatkowo:
cukier na obtoczenie krążków
Sposób wykonania:
Margarynę z mąką posiekać na stolnicy, dodać drożdże
rozpuszczone w mleku, cukier, żółtka z 2 jajek i śmietanę. Wyrobić na gładkie
ciasto. Ciasto podzielić na dwie części
Rozwałkować i na jednej części ciasta wykrawać szklanką
pełne krążki, na drugiej połowie wykroić krążki i za pomocą kieliszka wyciąć w
nich dziurki na środku do nałożenia
powideł.
Na 2 talerzach
przygotować roztrzepane widelcem białka z 2 jajek oraz cukier.
Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a
następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia
wypełnić powidłami.
Piec na
wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ok 15
minut.
Przepis na ciasteczka pochodzi z serii Biblioteczki Poradnika Domowego "Przepisy czytelników - WIOSNA" z 1994 roku.
bardzo fajne ciasteczka;chętnie wypróbuję;) zapraszam na ''świąteczne pierniczki-reniferki '' -które zawsze się udają;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/swiateczne-pierniczki-reniferki-i-inne.html
Trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo są bardzo dobre
Usuń