S

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Murzynek na kwaśnym mleku

Kolejna wersja murzynka, tym razem na zsiadłym mleku. Puszysty, wilgotny i czekoladowy, czego chcieć więcej ...






Składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklana cukru
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 3 szklanki maki tortowej
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  •  3 łyżki kwaśnego dżemu
  • kilka ząbków pokruszonej czekolady

Wykonanie:

 Margarynę utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać jajka. Następnie dodać zsiadłe mleko oraz przesianą mąkę z sodą i kakao. Na koniec dodać dżem, czekoladę i rodzynki. Delikatnie wymieszać. Piec ok 60 min w temp. 180 stopni lub do suchego patyczka







19 komentarzy:

  1. ...czego chcieć więcej?... Jeszcze jeden kawałek :) Tak smacznie wygląda, że naprawdę mam na ten kawałek ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam takiego murzynka wieki temu, tylko gdzie ja wcisnęłam przepis:(??
    Pyszne ciacho!!

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze nie mam takiej:/ mam 25/10 , a mysli Pani że tortownica o średnicy 25 bedzie dobra? mocno ciasto rośnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj robiłam w takiej tortownicy i wyszło super ! Idealna porcja. Ciasto wyszło rewelacyjnie. Zastąpiłam jedynie margazynę rafinowanym olejem kokosowym.

      Usuń
    2. Super , że się udało :)

      Usuń
  4. chyba cos mi nie poszło, po godzinie pieczenia ciasto jest surowe-wręcz płynne centymetr od wierzchu;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie mia lam takiego przypadku , może za grubo ciasta w blaszce. Proponuję piec dalej do suchego patyzka moze coś z tego wyjdzie :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. A margarynę to trzeba rozpuścić czy czy ucierać pałką ? ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margaryny nie rozpuszczamy :) Można to zrobić za pomocą miksera

      Usuń
  6. Wczoraj piekłam to ciasto, dawno takiego zakalca nie widziałam ,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda , ze nie wyszło, zakalec jeszcze mi się w nim nie zdarzył, możne za długo było ubijane z mlekiem...

      Usuń
  7. No niestety ale z tym przepisem najwyrazniej jest cos nie tak...dołączam do grona wypieków z zakalcem..szkoda czasu i skłądników..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na załączonych zdjęciach ciasto wyszło bez żadnego zakalca i piekłam je wielokrotnie z powodzeniem więc trudno mi powiedzieć w czym tkwi problem

      Usuń
  8. Witam,

    Jadłam to ciasto pyszne! Ale mi wyszedł zakalec:( może , ze otwarłam piekarnik , żeby sprawdzić patyczkiem, czy już dobre?

    OdpowiedzUsuń
  9. A mi ciasto wyszło przepyszne, zamiast rodzynek dodałam drylowane wiśnie i płatki kokosowe... ciasto wyszło obłędne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja zrobiłem ciasto z Pani przepisu, dodając jagód i było pyszne.Wilgotne i puszyste. Dzisiaj z córką będziemy robili z jeżynami☺

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)