S

Zapraszam do sklepu http://nadruczek.selino.pl. Potrzebujesz koszulki z imieniem, poduszki , kubka na specjalna okazję ? Napisz a zrealizujemy Twoją prośbę :)

czwartek, 30 stycznia 2014

Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami

Kakaowe ciasto z wkładką kokosową i warstwą cynamonowych jabłek. Bardzo ładnie prezentuje się na stole :) Przepis podpatrzyłam tutaj


Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami



Składniki ciasto kakaowe:
  • 4 szkl mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 3/4 szkl cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na dwie części. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większą rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 15 minut. W tym czasie przygotować wkładkę kokosową.



Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • duży budyń śmietankowy, lub waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • cukier waniliowy
  • 150 g kokosu
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórki kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minut


Warstwa jabłkowa:
  • 6 dużych jabłek
  • cynamon
Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, gdy ciasto się podpiecze - wyjąć rozłożyć na białym cieście jabłka posypać cynamonem, na to wszystko zetrzeć na tarce ciasto kakaowe, które było w zamrażarce. Piec w 180 stopniach ok 30 minut

10 komentarzy:

  1. Za długo się do niego przymierzam ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taką różnorodność w jednym ciastku ja się piszę. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto super,wyszło jak na zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wyszło super,jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. a to ma byc jaki budyn ? - ten do gotowania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zwykły budyń, tylko nie gotujemy go a dosypujemy w proszku :)

      Usuń
  6. Na jaki rozmiar blaszki te skladniki sa? Bo widzialam przepis z 5szklanek maki i kurcze wydaje sie duzo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość formy ok 20 cm x 32 cm ale może być ciut większa

      Usuń
  7. jakie tu smakołyki :) ogrom pysznych ciast :) zapraszam do mnie www.kuchenneinspiracjerudej.bloog.pl :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)