Kakaowe ciasto z wkładką kokosową i warstwą cynamonowych jabłek. Bardzo ładnie prezentuje się na stole :) Przepis podpatrzyłam tutaj
Składniki ciasto kakaowe:
- 4 szkl mąki pszennej
- 1 margaryna
- 3/4 szkl cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 18%
Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na dwie części. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większą rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 15 minut. W tym czasie przygotować wkładkę kokosową.
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- duży budyń śmietankowy, lub waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki śmietany 18%
- cukier waniliowy
- 150 g kokosu
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórki kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minut
Warstwa jabłkowa:
- 6 dużych jabłek
- cynamon
Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, gdy ciasto się podpiecze - wyjąć rozłożyć na białym cieście jabłka posypać cynamonem, na to wszystko zetrzeć na tarce ciasto kakaowe, które było w zamrażarce. Piec w 180 stopniach ok 30 minut
Za długo się do niego przymierzam ;D
OdpowiedzUsuńNa taką różnorodność w jednym ciastku ja się piszę. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńsmakowite!
OdpowiedzUsuńciasto super,wyszło jak na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńciasto wyszło super,jest pyszne
OdpowiedzUsuńa to ma byc jaki budyn ? - ten do gotowania ?
OdpowiedzUsuńTak zwykły budyń, tylko nie gotujemy go a dosypujemy w proszku :)
UsuńNa jaki rozmiar blaszki te skladniki sa? Bo widzialam przepis z 5szklanek maki i kurcze wydaje sie duzo...
OdpowiedzUsuńWielkość formy ok 20 cm x 32 cm ale może być ciut większa
Usuńjakie tu smakołyki :) ogrom pysznych ciast :) zapraszam do mnie www.kuchenneinspiracjerudej.bloog.pl :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń