Pyszne ogóreczki z papryką i cebulką.
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 8 papryk ( różnokolorowe)
- 0,5 kg cebuli
- 1 duży seler
Zalewa pierwsza:
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli
Zalewa druga:
- 6 szklanek wody
- 4 szklanki cukru
- 4 szklanki octu 10%
Przyprawy:
- ziele angielskie
- liśc laurowy
- gorczyca
- pieprz ziarnisty
Paprykę kroimy w paski, cebulę w talarki, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórki większe kroimy na pół - mniejsze zostawiamy w całości.
Przygotowujemy pierwszą zalewę. Wodę mieszamy z solą i zalewamy nią połączone ze sobą ogórki, paprykę, cebule oraz seler. Zostawiamy na 3 godz. Po tym czasie odlewamy solankę a warzywa przekładamy do słoików., wkładając przyprawy.
Robienie przetworów jest super, za kilka miesięcy jak się otworzy taki słoiczek...pycha! :)
OdpowiedzUsuńOgórki i papryka to coś co lubię najbardziej:) zapisuję więc przepis :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te ogóreczki :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJa już od kilku lat robię te ogórki z mojego przepisu i są wspaniałe, zawsze wychodzą dzieci za nimi przepadają. Przepis mój jest podobny z malutką różnicą. pozdrawiam wszystkich
OdpowiedzUsuń