Kakaowy biszkopt, kokosowe wnętrze i krem kawowy czyli ciasto cappuccino. Przepis znalazłam na blogu moje ekspresje kulinarne , jednak go troszkę zmodyfikowałam. Jest to jeden z przepisów siostry Anastazji , który można odnaleźć w książce 103 ciasta siostry Anastazji.
Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 1/2 szkl cukru kryształu
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 4 dag kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180*C przez około 35 minut.Ostudzić i przekroić na dwie części.
Ciasto kokosowe:
- 20 dag kokosu
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem.Dodać kokos i proszek do pieczenia.
Piec na złoty kolor w 170*C przez około 30 minut.
Krem:
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym
Mleko, cukier, budyń ,mąkę cukier waniliowy i żółtka wymieszać razem i ugotować budyń.
Masło utrzeć na puch, dodawać powoli zimny budyń oraz kawę, ciągle ucierając.
Przełożenie:
Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFantastyczne cappuccino. Bardzo lubię to ciasto. Przypomniałaś mi o nim, aż mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie na takie ciasto miałam ostatnio ochotę :) Koniecznie zrobi.ę w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńNa co mąka do kremu,jak potem nie ma jej w instrukcji?
OdpowiedzUsuńTrzeba dodać do składników podczas gotowania budyniu. Już dopisałam :)
UsuńMuszę wypróbować. Fajny blog.
OdpowiedzUsuńświetny przepis :) i na pewno smakowity :)
OdpowiedzUsuńPieklam :) Przepyszne :) Na wierzch zostawiam troche masy i scieram na tarce do jarzyn wafelka Grzeska :) Polecam :)
OdpowiedzUsuń