Chociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować.
I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu zrolował się co mnie bardzo ucieszyło.
Roladę wykonuje się szybciutko i co najważniejsze jest pyszna :)
Składniki:
- paczka wafli
- 2 op. herbatników
- 1 galaretka (najlepiej cytrynowa)
- 2 łyżki kakao
- 1 margaryna 250g
- 3/4 szklanki cukru
- 2-3 banany (możliwie proste ;))
- rodzynki, orzechy
Etapy przygotowania:
Z przepisu wychodzą 2 całe rolady.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
Margarynę zagotować z cukrem i kakao. Wkruszyć herbatniki , 2 wafle, dosypać rodzynki, wlać ciepłą rozpuszczoną galaretkę i dobrze wymieszać. Chwilę odczekać żeby masa zagęściła się.
Rozłożyć 2 wafle i posmarować każdy z nich gorącą masą ( można wcześniej położyć je na chwilę na mokrej ściereczce). Poczekać chwilę do zmięknięcia wafli.
Na posmarowany wafel układamy banany. Banany kroimy na większe kawałki i układamy na samej krawędzi wafla. Szybko zawijamy roladę, zaczynając od krawędzi z bananem
Rolady owinąć w folię aluminiową i schłodzić
Coraz wiecej osób przygotowuje takie rolady.. Podobają mi się :)
OdpowiedzUsuńRolada jest bardzo dobra i dosyć szybka w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńa to wafle się nie łamią?
OdpowiedzUsuńciekawa rolada, ale taka dość nietypowa :]
Jak widać na zdjęciu wafel ładnie się zrolował.
UsuńWafle pod wpływem cieplej masy miękną i stają się elastyczne, można je wcześniej położyć na wilgotnych ściereczkach , przetestowałam obie metody i ta z nałożeniem ciepłej masy i odczekaniem chwilki, żeby wafel zmiękł jest lepsza wg mnie :)
Ciekawy i nieskomplikowany przepis. Masa też niebanalna. Chętnie taką roladę zrobię. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę roladę :) Wszyscy za nią przepadają, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńo kurde! ale fajny przepis:) nie sądziłam, że można zrobić roladę z wafli:)
OdpowiedzUsuńTeż wydawało mi się to dziwne ale jak widać nic trudnego :)
Usuńo ja...jakie smakowitości...aż mi poziom cukru spadł, i koniecznie musze cos tak pysznego zjeść ;)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na kawałeczek! Chętnie kiedyś wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńAaaa i jeszcze coś... :) Pięknie TU!
Pozdrawiam!
Przepis warto wypróbować :) Fajnie , że stronka się podoba :)
Usuńja zapiast tej masy dodaje toffi lub mase krówkową
OdpowiedzUsuńczy zamiast galaterki sytrynowej mogę dać kisiel cytrynowy bo akurat nie mam cytrynowej galaretki:/
OdpowiedzUsuńTo musi być galaretka, ewentualnie inny smak np. pomarańczowy, agrestowy
UsuńRewelacyjnie wyszło, dodałam pomarańczowa galaretke a banany skropiłam sokiem z cytryny, goście byli zachwyceni:) dodaje to ciasto do moich ulubionych:) dziekuje za cudowny przepis:)
UsuńSuper , że się udało i smakowała rolada, też robiłam z galaretką pomarańczową i wiśniową ale ta druga moim zdaniem ma zbyt intensywny smak i zapach dlatego zaproponowałam do zamiany pomarańczową lub agrestową :) Pozdrawiam
Usuńmoja kolezanka tak robila krokiety z grzybami - na andruty kladla warstwe goracych tluczonych ziemniakow, dodawala podsmazone pieczarki, zawijala i obtaczala w jajku i bulce tartej. tez sie dziwilam jak taki wafel mozna zrolowac :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, też widziałam gdzieś podobny przepis na krokiety:) Pozdrawiam
UsuńZamiast pieczarek idealnie pasuja parówki :-)
UsuńZrobiłam na dzisiejszy podwieczorek, mam dwie uwagi co do przepisu, dwie paczki ciastek tzn. ile? Paczki są różnej wielkości, od tego zależy jaka ma być gęsta masa i czy paczka rodzynek? nie jest podane, po południu skosztujemy, napiszę, czy smakowało. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRodzynek ok 1/2 szklanki natomiast herbatników w granicach 100g :)
UsuńBanan w płaszczyku :) rewelka - smaczne , proste ,szybkie i tanie ! Po prostu bomba :)
OdpowiedzUsuńNie wyszła mi ona :(, Wafel pod gorącą masą nie zmiękł ,a masa zastygła na wierzchu . Dlaczego?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia dlaczego tak się stało, robiłam ją wiele razy i zawsze wychodziła. Może trzeba było dodatkowo użyć wilgotnej ściereczki do nawilżenia wafla. Zawsze zwijam jak masa jest jeszcze delikatnie ciepła, nigdy mi nie zastygła na wierzchu bo wtedy rzeczywiście był by problem ze zwijaniem. Trzeba było próbować zwijać najwyżej wafel by popękał ale maa była by w środku .
UsuńCzy banan nie ściemnieje ?
OdpowiedzUsuńDla pewności można skropić go sokiem z cytryny ale ja tego nie robię i jest OK
Usuńten przepis ma chyba 20 lat już o nim zapomniałam ... miło, że ktoś odświeża takie przepisy chętnie do niego wrócę :)
OdpowiedzUsuńDzięki za super przepis.Zrobilam go dzisiaj wyszedł superowo.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się że udała się ja zawsze ją robię na święta :)
UsuńA ile margaryny dodac bo pisze tylko o margarynie ale nie ile
OdpowiedzUsuń1 margaryna 250g
Usuń