S

piątek, 30 maja 2014

Sernik





Składniki:

  • 1,2 -1,5 kg sera
  • 7 - 10 jajek
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • budyń śmietankowy sypki
  • olejek pomarańczowy

Biszkopt kakaowy:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć.Ciasto wylać do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C


Wykonanie:


Margarynę, ser, cukier przepuścić przez maszynkę. Następnie ucierać przepuszczone przez maszynkę składniki dodawać po jednym żółtku.
Białka ubić na sztywną pianę, do utartego sera dosypać budyń, olejek, rodzynki a na koniec wmieszać pianę z białek.
Pod ser zrobić cienki biszkopt z 2 - 3 jajek z kakao. Który wcześniej upiec.
Na upieczony biszkopt wykładamy masę serową i pieczemy całość przez ok  60 min w 170 -180 stopniach . Gdyby za szybko zaczął brązowieć przykryć folią aluminiową.


7 komentarzy:

  1. Przepraszam,a gdzie temperatura pieczenia i czas bo chyba się go nie wylewa z tymi surowymi jajkami na biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam temperaturę i czas a masę oczywiście wylewamy surową na upieczony wcześniej biszkopt i razem pieczemy calość

      Usuń
  2. It looks so delicious!!! I absolutely adore cream cheese- and cottage cheesecakes!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się taki sernik, ale w tym roku teściowa robi na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a na jaką blache ten przepis jest ?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Wymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)