Składniki:
- 1,2 -1,5 kg sera
- 7 - 10 jajek
- 1,5 szkl cukru
- 1 margaryna
- budyń śmietankowy sypki
- olejek pomarańczowy
Biszkopt kakaowy:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć.Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C
Wykonanie:
Margarynę, ser, cukier przepuścić przez maszynkę. Następnie ucierać przepuszczone przez maszynkę składniki dodawać po jednym żółtku.
Białka ubić na sztywną pianę, do utartego sera dosypać budyń, olejek, rodzynki a na koniec wmieszać pianę z białek.
Pod ser zrobić cienki biszkopt z 2 - 3 jajek z kakao. Który wcześniej upiec.
Na upieczony biszkopt wykładamy masę serową i pieczemy całość przez ok 60 min w 170 -180 stopniach . Gdyby za szybko zaczął brązowieć przykryć folią aluminiową.
Białka ubić na sztywną pianę, do utartego sera dosypać budyń, olejek, rodzynki a na koniec wmieszać pianę z białek.
Pod ser zrobić cienki biszkopt z 2 - 3 jajek z kakao. Który wcześniej upiec.
Na upieczony biszkopt wykładamy masę serową i pieczemy całość przez ok 60 min w 170 -180 stopniach . Gdyby za szybko zaczął brązowieć przykryć folią aluminiową.
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrzepraszam,a gdzie temperatura pieczenia i czas bo chyba się go nie wylewa z tymi surowymi jajkami na biszkopt.
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam temperaturę i czas a masę oczywiście wylewamy surową na upieczony wcześniej biszkopt i razem pieczemy calość
UsuńIt looks so delicious!!! I absolutely adore cream cheese- and cottage cheesecakes!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki sernik, ale w tym roku teściowa robi na święta :)
OdpowiedzUsuńa na jaką blache ten przepis jest ?? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie