Pyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...??
Czas pieczenia: 3 x 20 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy :
Ciasto kruche:
- 60 dag mąki
- 3 jajka
- 25 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 15 dag cukru pudru
Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.
Masa jabłkowa:
- 60 dag prażonych jabłek
- galaretka owocowa (wiśniowa)
Masa serowa:
- 40 dag twarogu
- 12 dag cukru kryształu
- 3 jajka
- 8 dag budyniu(śmietankowy)
- 200 ml mleka
Ser zmielić dwa razy dodać jajka,cukier i zagotować.Dodać rozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić.
Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć blatem kakaowym ,wylać masę serową,przykryć ostatnim blatem.Oblać polewą czekoladową.
A maki to nie potrzeba?
OdpowiedzUsuńDo sera mąki nie potrzeba a do ciasta tak jak pisze w przepisie 60 dag. Pozdrawiam
Usuń