S

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Ciasto serowo- jabłkowe

Pyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...??






Czas pieczenia:  3 x 20 min
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
          Wielkość formy :  

Ciasto kruche:


  • 60 dag mąki
  • 3 jajka

  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 15 dag cukru pudru
 Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.


Masa jabłkowa:
  • 60 dag prażonych jabłek
  • galaretka owocowa (wiśniowa)
 Jabłka prażone zagotować,zestawić z ognia , dosypać suchą galaretkę i mieszać do jej  rozpuszczenia ,ostudzić.


Masa serowa:

  • 40 dag twarogu 
  • 12 dag cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 8 dag budyniu(śmietankowy)
  • 200 ml mleka
Ser zmielić dwa razy dodać jajka,cukier i zagotować.Dodać rozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić.
 Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć  blatem kakaowym ,wylać masę serową,przykryć ostatnim blatem.Oblać polewą czekoladową.


2 komentarze:

  1. A maki to nie potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do sera mąki nie potrzeba a do ciasta tak jak pisze w przepisie 60 dag. Pozdrawiam

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)