S

sobota, 11 kwietnia 2015

Marlenka

"Marlenka" to ciasto pochodzące z Czech. Składa się z kilku miodowych warstw  przełożonych pyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po leżakować najlepiej 2- 3 dni wtedy blaty cudnie nasiąkną pyszna masą.  Fakt , że z ciastem należy pracować dość szybko ,bo zimne bardzo trudno rozwałkować ale znalazłam na to sposób podgrzewając każdą część przed wałkowaniem kilka sekund w mikrofalówce.

Marlenka ciasto ormiańskie





Składniki na ciasto:

  • 600 gramów mąki pszennej
  • 120 gramów masła
  • 250 gramów cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 duże jajka

  • Krem:

    • 500 ml mleka
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego (dałam czekoladowy)
    • 1 puszka kajmaku
    • 200 g masła

    Wykonanie kremu:

    Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masa nie będzie zbyt gęsta ale taka ma być.


    Wykonanie ciasta:


    Do  garnka włożyć  masło, miód, cukier puder. Gotować  na średnim ogniu , aż rozpuszczą się wszystkie składniki a masa uzyska kolor jasno-żółty.
    W osobnym naczyniu wymieszać sodę z octem (od razu zacznie się pienić) , natychmiast dodać ją do masy.Zmniejszyć  ogień i na najmniejszym cały czas ją mieszać. Po paru minutach zmieni się kolor na pomarańczowo-brązowy. 


    Zdjąć z ognia i schłodzić ją  ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać jajka i energicznie wymieszać  trzepaczką, aby jajka połączyły się z całością, ale nie ścięły.  Po dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemnieje.

    Stopniowo dodawać do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. 
    Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać  na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagnieść  razem do  połączenia się składników. 

    Podzielić  ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkować  na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (średnia blacha). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone ciasta wyrównać bo bokach nożem .

    Odkrojone brzegi zmielić lub pokruszyć i posypać nimi wierzch ciasta.

    Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania złotego koloru.
     Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty przełożyć masą , wierzch ciasta posmarować  masą i posypać skruszonym ciastem, zmielonymi orzechami i startą czekoladą.  

    Ciasto odstawić aby zmiękło.


    Marlenka ciasto ormiańskie

    Marlenka ciasto ormiańskie

    8 komentarzy:

    1. Kupiłaś mnie tym ciastem :) Pysznie wygląda :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Na pewno 6 placków? Na zdjęciu widzę więcej.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja upiekłam 4 na większej blaszce i przekroiłam dlatego mam 8 warstw

        Usuń
    3. nie robiłam jeszcze takiego, musiało być strasznie wysokie

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Są to cieniutkie placuszki wiec było w sam raz :)

        Usuń
    4. Idealne na większe uroczystości!! :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Wow, nie widziałam, że mam swoje ciasto tzn. ciasto nazwane mym imieniem. Super i jak pysznie wygląda:)

      OdpowiedzUsuń

    Zapraszam do komentowania :)