S

Zapraszam do sklepu http://nadruczek.selino.pl. Potrzebujesz koszulki z imieniem, poduszki , kubka na specjalna okazję ? Napisz a zrealizujemy Twoją prośbę :)

piątek, 17 kwietnia 2015

Strzępiec - pleśniak


Każdy chyba zna to ciasto a mowa o Strzępcu inna nazwa Pleśniak może nie zbyt ciekawa ale ciasto pyszne a to się liczy najbardziej. 

Strzępiec - pleśniak




Składniki:
 3 szklanki mąki
1 kostki margaryny 
4 -5 jajek
2 łyżki śmietany
 3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 powidła śliwkowe lub owoce sezonowe (jagody, wiśnie, jabłka)
 2-3 łyżki kakao



 Wykonanie:
 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać margarynę, śmietanę, żółtka, 1 cukier waniliowy,   
¼ szklanki cukru. Wszystkie składniki  zagnieść.
 Podzielić ciasto na 3 nierówne części (najpierw na pół, jedną z połówek na 2 części: 3/4 i 1/4).
 Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Połówkę ciasta rozwałkować na spodzie (można też spód blaszki po prostu wylepić odrywanym po kawałku ciastem )
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 - 15 minut. Podpiec.
 Kiedy spód ciasta się podpieka, pozostałą część przygotować następująco: do większej części (3/4 połówki) dodać kakao. Oba kawałki ciasta, z kakao i bez niego, wstawić do zamrażalnika na czas podpiekania spodu.
 Kiedy spód się podpiecze i nieco przestygnie, rozsmarować na nim powidła śliwkowe u mnie marmolada jabłkowa i kawałki jabłek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto, na to wyłożyć pianę z 5 białek ubitą na sztywno z 1/2 szklanką cukru i cukrem waniliowym, na pianę zetrzeć na tarce kawałeczek jasnego ciasta.

Wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180 - 190 stopni ok. 50 minut. 


Strzępiec - pleśniak

5 komentarzy:

  1. a ja nigdy nie jadłam pleśniaka,,

    OdpowiedzUsuń
  2. UWIELBIAM! PIĘKNIE WYGLĄDA! JA ZAPRASZAM NA ''KRUSZANIEC'' CIASTO PODOBNE Z OWOCAMI AGRESTU
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kruszaniec.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo słyszałam o tym cieście(i dane mi było skonsumować, ale sama nigdy nie robiłam)- nazwa faktycznie taka sobie, ale jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)