Każdy chyba zna to ciasto a mowa o Strzępcu inna nazwa Pleśniak może nie zbyt ciekawa ale ciasto pyszne a to się liczy najbardziej.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostki margaryny
4 -5 jajek
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła śliwkowe lub owoce sezonowe (jagody, wiśnie, jabłka)
2-3 łyżki kakao
¼ szklanki cukru. Wszystkie składniki zagnieść.
Podzielić ciasto na 3 nierówne części (najpierw na
pół, jedną z połówek na 2 części: 3/4 i 1/4).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Połówkę ciasta rozwałkować na spodzie (można też
spód blaszki po prostu wylepić odrywanym po kawałku ciastem )
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 - 15
minut. Podpiec.
Kiedy spód ciasta się podpieka, pozostałą część
przygotować następująco: do większej części (3/4 połówki) dodać kakao. Oba
kawałki ciasta, z kakao i bez niego, wstawić do zamrażalnika na czas
podpiekania spodu.
Kiedy spód się podpiecze i nieco przestygnie,
rozsmarować na nim powidła śliwkowe u mnie marmolada jabłkowa i kawałki jabłek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne
ciasto, na to wyłożyć pianę z 5 białek ubitą na sztywno z 1/2 szklanką cukru i
cukrem waniliowym, na pianę zetrzeć na tarce kawałeczek jasnego ciasta.
Wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180 - 190 stopni
ok. 50 minut.
oj, zjadłabym kawałek...
OdpowiedzUsuńa ja nigdy nie jadłam pleśniaka,,
OdpowiedzUsuńZnam, robiłam, pyszny!!!
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM! PIĘKNIE WYGLĄDA! JA ZAPRASZAM NA ''KRUSZANIEC'' CIASTO PODOBNE Z OWOCAMI AGRESTU
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kruszaniec.html
Dużo słyszałam o tym cieście(i dane mi było skonsumować, ale sama nigdy nie robiłam)- nazwa faktycznie taka sobie, ale jest pyszne!
OdpowiedzUsuń