Składniki:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody
1/2 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki
szczypta soli
1-2 krople ekstraktu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3-4 łyżki startej czekolady
1 łyżka wody
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać 1 łyżkę wody i kakao, do drugiej startą czekoladę a do trzeciej aromat waniliowy.
Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto, następnie z czkoladą a na wierzch ciemne. . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do momentu "suchego patyczka".
Pychotka ;-))
OdpowiedzUsuńśliczna i apetyczna babeczka :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie się prezentuje! Mniam!!!
OdpowiedzUsuńTo prawda babeczka bardzo smaczna
OdpowiedzUsuń