S

czwartek, 14 maja 2015

Babka - kakao, czekolada, wanilia

Babka - kakao, czekolada, wanilia





Składniki: 
4 jajka
3/4  szkl. cukru
1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody
1/2 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki
szczypta soli
1-2 krople ekstraktu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3-4 łyżki startej czekolady
1 łyżka wody


Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać 1 łyżkę wody i kakao, do drugiej startą czekoladę a do trzeciej aromat waniliowy.
Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto, następnie z czkoladą  a na wierzch ciemne. . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do momentu "suchego patyczka".



Babka - kakao, czekolada, wanilia

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania :)