Ciasto bardzo przyjemne w wykonaniu, wyrasta bardzo wysokie a podczas pieczenia roznosi się cudowny zapach. Oczywiście nie mogłam się oprzeć i spróbowałam jeszcze ciepłego - delikatne , mięciutkie, puszyste , rozpływające się w ustach. Przepis podpatrzony u Ewy
Ciasto drożdżowe:
2
,5 szklanki mąki pszennej
5
żółtek
3/4
szklanki mleka
30
gramów drożdży
4
kopiaste łyżki cukru
1
cukier waniliowy
1
kopiasta łyżka masła lub margaryny
szczypta
soli
Nadzienie:
1
kg rabarbaru
5
łyżek cukru
1 kisiel żurawinowy
5
białek
3/4 szklanki cukru
1/3
szklanki oleju
szczypta
soli
2
op budyniu waniliowego lub śmietankowego
Kruszonka:
100
gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
1
szklanka mąki pszennej
0,5
szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Masło
stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej.
Drożdże
dokładnie rozprowadzamy w mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru,
mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut "do
ruszenia".
Pozostałą
mąkę przesiewamy z solą, pozostałym cukrem kryształem i cukrem waniliowym,
wbijamy żółtka, dodajemy stopiony tłuszcz. Wlewamy po trochę wyrośniętego
rozczynu i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi,
możemy dosypać trochę mąki, maksymalnie 2 łyżki.
Prostokątną
blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, (ciasta - nie
odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc rancik na
około 1 cm. Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60
minut w ciepłe miejsce.
Przygotowanie rabarbaru
Obrany rabarbar kroimy na plasterki, zasypujemy 5 łyżkami cukru, mieszamy i
odstawiamy na około 30 - 40 minut. Po tym czasie rabarbar odsączamy na sitku. Do osączonego rabarbaru dosypujemy kisiel i ewentualnie łyżkę cukru - dokładnie mieszamy.
Przygotowanie kruszonki
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem waniliowym, wrzucamy masło i zagniatamy
składniki do powstania lekko sypkiej kruszonki. Zgarniamy ją do miski,
odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie pianki
Białka
ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem wsypujemy cukier i cukier waniliowy,
miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia cukru .
Następnie do bezy dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach
do połączenia składników. Na końcu małym strumyczkiem wlewamy
olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej
konsystencji.
Kiedy ciasto drożdżowe lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki rabarbaru, rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta.
Piankę
wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię. Na piankę wysypujemy
równomiernie kruszonkę.
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do
zezłocenia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym
poziomie).
Ciasto wspaniałe, powracam do niego jak tylko rozpocznie się sezon rabarbarowy;)
OdpowiedzUsuń