S

czwartek, 22 października 2015

Ciasteczka warszawskie

 Ciasteczka warszawskie skąd taka nazwa zupełnie nie mam pojęcia :) ale ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne , nie wymagają wyszukanych składników i są łatwe i dość szybkie w wykonaniu. Do nadzienia użyłam marmolady śliwkowej i kwaśniejszej mirabelkowej, która łamie słodycz cukrowej otoczki.

Ciasteczka warszawskie



Składniki :
50 dag mąki
25 dag margaryny
15 dag cukru
2 jaja
8 dag drożdży
3 łyżki mleka
3 łyżki śmietany
powidła śliwkowe lub inne ulubione

Dodatkowo:
cukier na obtoczenie krążków

Sposób wykonania:
Margarynę z mąką posiekać na stolnicy, dodać drożdże rozpuszczone w mleku, cukier, żółtka z 2 jajek i śmietanę. Wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części
Rozwałkować i na jednej części ciasta wykrawać szklanką pełne krążki,  na drugiej połowie  wykroić krążki i za pomocą kieliszka wyciąć w nich dziurki na środku  do nałożenia powideł.
Na 2  talerzach przygotować roztrzepane widelcem białka z 2 jajek oraz cukier.
Ciastka z dziurką zanurzyć jedną stroną w białku a następnie w cukrze, następnie ułożyć na krążkach pełnych. Powstałe zagłębienia wypełnić powidłami.

 Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ok 15 minut.

Ciasteczka warszawskie



Przepis na ciasteczka pochodzi z serii Biblioteczki Poradnika Domowego "Przepisy czytelników - WIOSNA" z 1994 roku.

3 komentarze:

  1. bardzo fajne ciasteczka;chętnie wypróbuję;) zapraszam na ''świąteczne pierniczki-reniferki '' -które zawsze się udają;pozdrawiam

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/swiateczne-pierniczki-reniferki-i-inne.html

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)