Pyszne ciasto jabłkowe z budyniem malinowym ugotowanym na kompocie jabłkowym i zwieńczone warstwą kokosu. Polecam :)
Ciasto:
3 szkl mąki
1/2 szkl cukru
3/4 margaryny
1 poj proszek do pieczenia
4 żółtka
3 łyzki śmietany
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min .
Nadzienie:
1 - 1,5 kg jabłek
2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe)
1 szkl cukru
3 szkl wody
Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Wodę zagotowujemy z cukrem. Na wrzącą wodę wrzucamy oczyszczone i pokrojone jabłka, gotujemy , aż jabłka zrobią się lekko miękkie ale nie rozgotowane. Wyciągamy jabłka z syropu . Syrop można przelać przez sitko żeby oczyścić go z ewentualnych kawałeczek jabłka. Odlewamy 3/4 szkl , ostudzamy i mieszamy w nim 2 budynie . Pozostały płn doprowadzamy do wrzenia i wlewamy rozrobiony budyń energicznie mieszając. Chwile gotujemy.
Piana:
4 białka
1/2 szkl cukru
3/4 szkl wiórek kokosowych
1 budyń śmietankowy ( proszek)
Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy.
Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Gdyby piana szybko się brązowiła przykrawamy folią.
Fajne ciacho
OdpowiedzUsuń