S

sobota, 23 kwietnia 2022

Ciasto Jakuba - przekładaniec z wiśniami





Ciasto
3,5 szklanki mąki pszennej
250g margaryny
1 szklanka śmietany 12%
6 żółtek
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe

Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego każdy na 0,5l mleka
3 szklanki mleka
250g masła lub margaryny

Dodatkowe:
słoik wiśni z kompotu
cukier puder


Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić, można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło. Ciasto włożyć do miski i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20x35cm i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
 2 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 2 łyżki cukru, a na sam koniec kisiel. Masę wyłożyć na spód ciasta. Rozwałkować kolejny prostokąt i nałożyć na pianę z białek. Piec w ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor.
 Powyższe czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty. Budyń ugotować na 3 szklankach mleka, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, dokładnie połączyć. Tak przygotowaną masę podzielić na pół, jedną część nałożyć na pierwszy blat, na to kolejny i reszta kremu, całość przykryć ostatnim blatem.
 Ciasto posypać cukrem pudrem 

Wiśnie kładziemy na pianę , przykrywamy ciastem i pieczemy.

Ciasta po rozwałkowaniu nakłuwamy widelcem wtedy ładnie się piecze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :)