S

czwartek, 24 lipca 2014

Ogórki w zalewie słodko - kwaśnej

Moje ulubione chrupiące ogóreczki w zalewie słodko - kwaśnej , naprawdę polecam wypróbować :)






Zalewa:

  • 2,5 szkl wody
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl octu 10%
  • 1 kopiasta łyżka soli

Zalewę zagotować

Do słoika oprócz ogórków włożyć dodatkowo:

  • plasterki cebuli,
  • pora,
  • selera,
  •  kilka plasterków marchewki
  • natkę pietruszki, kwiatek kopru

Przyprawy:

  • ziele angielskie ,
  •  liść laurowy,
  • gorczyca,
  •  pieprz czarny ziarnisty

Ogórki przekroić na pół lub na ćwiartki, zalać w słoikach zalewą i pasteryzować ok 5min





5 komentarzy:

  1. łał! coś pięknego! narobiłaś mi smakaa z samego rana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jaką ilość ogórków jest ten ciekawy przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie ważyłam ogórków, ale zalewy wystarcza na okolo2,5 słoika litrowego

      Usuń
  3. Szklanki, łyżki to wyposażenie kuchni ale nie jednostki miary. Czy można podawać przepisy czytelnie by wiadomo było co "poeta" miał na myśli albo jaką ma łyżeczkę? Ocet 10% czy 3 % ?Reszta przedstawia się bardzo porządnie.Pozdrawiam Michał

    OdpowiedzUsuń
  4. W mojej kuchni szklanki i łyżki oprócz wyposażenia stanowią jednostki miary bo tak jest mi wygodniej i tak też podaję przepisy Szklanka to 250 ml a kopiasta łyżka to łyżka z górką :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)