Moje ulubione chrupiące ogóreczki w zalewie słodko - kwaśnej , naprawdę polecam wypróbować :)
- 2,5 szkl wody
- 1 szkl cukru
- 1 szkl octu 10%
- 1 kopiasta łyżka soli
Zalewę zagotować
Do słoika oprócz ogórków włożyć dodatkowo:
- plasterki cebuli,
- pora,
- selera,
- kilka plasterków marchewki
- natkę pietruszki, kwiatek kopru
Przyprawy:
- ziele angielskie ,
- liść laurowy,
- gorczyca,
- pieprz czarny ziarnisty
Ogórki przekroić na pół lub na ćwiartki, zalać w słoikach zalewą i pasteryzować ok 5min
łał! coś pięknego! narobiłaś mi smakaa z samego rana!
OdpowiedzUsuńNa jaką ilość ogórków jest ten ciekawy przepis?
OdpowiedzUsuńNigdy nie ważyłam ogórków, ale zalewy wystarcza na okolo2,5 słoika litrowego
UsuńSzklanki, łyżki to wyposażenie kuchni ale nie jednostki miary. Czy można podawać przepisy czytelnie by wiadomo było co "poeta" miał na myśli albo jaką ma łyżeczkę? Ocet 10% czy 3 % ?Reszta przedstawia się bardzo porządnie.Pozdrawiam Michał
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni szklanki i łyżki oprócz wyposażenia stanowią jednostki miary bo tak jest mi wygodniej i tak też podaję przepisy Szklanka to 250 ml a kopiasta łyżka to łyżka z górką :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń