S

Zapraszam do sklepu http://nadruczek.selino.pl. Potrzebujesz koszulki z imieniem, poduszki , kubka na specjalna okazję ? Napisz a zrealizujemy Twoją prośbę :)

wtorek, 7 marca 2017

Makowiec japoński ( wilgotny)

Pyszny makowiec na kruchym cieście. Ciasto jest wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość. Polewa z mleka w proszku wzbogaca je o dodatkowe walory smakowe :)








Składniki:

Na ciasto:
250 g mąki
125 g margaryny
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Masa makowa:
300 g suchego maku
200 g cukru
5 jajek
200 g margaryny
500 g jabłek
8 łyżeczek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie, u nie orzechy włoskie
kilka kropli aromatu migdałowego

Polewa z mleka w proszku
1/4 kostki margaryny
2 łyżki wody
2-3 cukru
4 łyżki mleka w proszku
Margarynę, cukier i wodę rozpuścić, dodać mleko w proszku i wymieszać

Sposób wykonania:
Mak zaparzamy ,zalewamy go ok 300 ml wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 5 minut stale mieszając. Następnie pozostawiamy w garnku na ok 2 - 3 godziny, aż mak wchłonie wodę
Po tym czasie mak mielimy 3 - krotnie
Z w/w składników zagniatamy  gładkie ciasto na spód placka
Jajka ubijamy z cukrem na gładką  masę.Do ubitych jajek dodajemy mak, stopiony i ostudzony tłuszcz, kaszę, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia, bakalie i aromat. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę
Formę, wykładamy papierem do pieczenia
Na dno formy wykładamy rozwałkowane ciasto, a na nie masę makową
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach
Po wystudzeniu ciasto oblewamy polewą mleczną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :)