S

Zapraszam do sklepu http://nadruczek.selino.pl. Potrzebujesz koszulki z imieniem, poduszki , kubka na specjalna okazję ? Napisz a zrealizujemy Twoją prośbę :)

wtorek, 4 czerwca 2013

Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe

Murzynek to popularne ciasto kakaowe, moje jest z dodatkiem dżemu i oleju.
Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie. Ciasto to można dowolnie modyfikować dodając różne owoce jabłka, wiśnie czy na wierzch porozkładać kleksy dżemu a dodatkowo polany gorzką czekoladą po prostu rozpływa się w ustach.Nie jest  suchy ani zbyt mokry, puszysty i czekoladowy - idealny.







Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • 3 szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao
  • rodzynki, 
  • 3 łyżki dżemu  z czarnej porzeczki
  • kawałki czekolady  lub czekoladę do zapiekania
  • 1/2 szkl oleju
Wykonanie: 

 Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać mleko, mąkę, dżem i pozostałe składniki, na końcu olej. Ja dodatkowo jeszcze  położyłam kleksami na wierzch dżem porzeczkowy
Piec ok 60  min w 180 stopniach


38 komentarzy:

  1. Właśnie planuję zrobić to pyszniutkie ciasto :) Ale mam pytanie, jakij wielkości blaszka ma byc? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie 38 x 10 mierzona na spodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile dżemu dodać do ciasta oprócz kleksów na wierzchu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam!! Dobre>.<

    OdpowiedzUsuń
  5. jakiego kaka należy dodać ? Gorzkiego czy słodkiego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kakao gorzkie, ja używam tego z biedronki :)

      Usuń
  6. Pyszne ciasto gorąco polecam "The lolex"

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie piekę ale siedzi w piekarniku już godzinę a nadal się trzęsie i jest w środku surowe.
    pięknie wyrosło, ma cudowne pęknięcia, które uwielbiam i pachnie przepięknie ale mógłby już wyjechać z piekarnika bo się nie mogę doczekać.
    aha i ja użyłam blachy tortowej 26 cm

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika :) pachnie cudnie ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Własnie wstawilam do piekarnika:) zobaczymy co wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
  10. i co ?? wyszło ?? ;) pochwal się

    OdpowiedzUsuń
  11. czy musi być to gorzkie kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię z gorzkim :)

      Usuń
    2. Czy reszte skldnikow gdy dodam również miksuje je wszystkie razem czy mueszam lyzka?

      Usuń
    3. Ja miksuję wszystko razem

      Usuń
  12. pycha!!!!!!!!! ciasto przygotowywałam nie dłużej niż 15 min, pycha!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ze smakowało i przede wszystkim udało się :)

      Usuń
  13. a czy obejdzie się bez dżemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być bez dżemu :) Nadaje on jednak więcej wilgoci ciastu i troszkę innego smaku :) Pozdrawiam i życzę udanych wypieków

      Usuń
  14. Ciasto pieknie wyroslo tylko czemu w środku jest surowe?? 45 min sie pieczę:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, ma się piec ok 60 min zależy od piekarnika to jeszcze jakieś 15 - 20 min, można przykryć folią z wierzchu żeby się nie przypaliło i powinno być idealne. Sprawdzaj patyczkiem :) Życzę powodzenia i cierpliwości

      Usuń
  15. super ciasto :) bardzo ładnie mi wyrosło

    OdpowiedzUsuń
  16. Super ciasto pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, akurat szukam od jakiegoś czasu przepisu na murzynka, a w angielskich książkach kucharskich ciężko o taki. Spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super szybkie i łatwe a jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za wypróbowanie i cieszę się , ze smakowało. Pozdrawiam:)

      Usuń
  19. Masakra ciasto REWELACJA. :D Pyszne i cudownie pachnie. A czy zamiast porzeczkowego dżemu można użyć innego np brzoskwiniowego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć innego ale ja bym bardziej stawiała na jakiś kwaskowaty np. wiśniowy, jagodowy :)

      Usuń
    2. Można bez mleka? Zaprosiłam alergika na ciasto...

      Usuń
    3. Kiedyś nie miałam mleka to rozmieszałam łyżkę śmietany w szklance wody i było super

      Usuń
  20. dziękuję za szybką odpowiedź:) dam znać czy wyszło bez mleka, gdyby trafił tu kiedyś zbłąkany alergik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam z niecierpliwością:) mam nadzieję, że jednak uda się :)

      Usuń
  21. Po dodaniu pozostalych skladnikow jak dlugo jeszcze miksowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko do połączenia się wszystkiego

      Usuń

Zapraszam do komentowania :)