Murzynek to popularne ciasto kakaowe, moje jest z dodatkiem dżemu i oleju.
Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie. Ciasto to można dowolnie modyfikować dodając różne owoce jabłka, wiśnie czy na wierzch porozkładać kleksy dżemu a dodatkowo polany gorzką czekoladą po prostu rozpływa się w ustach.Nie jest suchy ani zbyt mokry, puszysty i czekoladowy - idealny.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 1 szkl mleka
- 3 szkl mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki kakao
- rodzynki,
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- kawałki czekolady lub czekoladę do zapiekania
- 1/2 szkl oleju
Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać mleko, mąkę, dżem i pozostałe składniki, na końcu olej. Ja dodatkowo jeszcze położyłam kleksami na wierzch dżem porzeczkowy
Piec ok 60 min w 180 stopniach
Mniamm,pycha,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto
OdpowiedzUsuńWłaśnie planuję zrobić to pyszniutkie ciasto :) Ale mam pytanie, jakij wielkości blaszka ma byc? :)
OdpowiedzUsuńU mnie 38 x 10 mierzona na spodzie :)
OdpowiedzUsuńIle dżemu dodać do ciasta oprócz kleksów na wierzchu?
OdpowiedzUsuń3 - 4 łyżki z górką
OdpowiedzUsuńMniam!! Dobre>.<
OdpowiedzUsuńjakiego kaka należy dodać ? Gorzkiego czy słodkiego ?
OdpowiedzUsuńKakao gorzkie, ja używam tego z biedronki :)
UsuńPyszne ciasto gorąco polecam "The lolex"
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę ale siedzi w piekarniku już godzinę a nadal się trzęsie i jest w środku surowe.
OdpowiedzUsuńpięknie wyrosło, ma cudowne pęknięcia, które uwielbiam i pachnie przepięknie ale mógłby już wyjechać z piekarnika bo się nie mogę doczekać.
aha i ja użyłam blachy tortowej 26 cm
Mam nadzieję , ze wyszło :)
UsuńWłaśnie wyciągnęłam z piekarnika :) pachnie cudnie ...
OdpowiedzUsuńWłasnie wstawilam do piekarnika:) zobaczymy co wyjdzie...
OdpowiedzUsuńi co ?? wyszło ?? ;) pochwal się
OdpowiedzUsuńczy musi być to gorzkie kakao?
OdpowiedzUsuńZawsze robię z gorzkim :)
UsuńCzy reszte skldnikow gdy dodam również miksuje je wszystkie razem czy mueszam lyzka?
UsuńJa miksuję wszystko razem
Usuńpycha!!!!!!!!! ciasto przygotowywałam nie dłużej niż 15 min, pycha!!
OdpowiedzUsuńCieszę się ze smakowało i przede wszystkim udało się :)
Usuńa czy obejdzie się bez dżemu?
OdpowiedzUsuńMoże być bez dżemu :) Nadaje on jednak więcej wilgoci ciastu i troszkę innego smaku :) Pozdrawiam i życzę udanych wypieków
UsuńCiasto pieknie wyroslo tylko czemu w środku jest surowe?? 45 min sie pieczę:(
OdpowiedzUsuńSpokojnie, ma się piec ok 60 min zależy od piekarnika to jeszcze jakieś 15 - 20 min, można przykryć folią z wierzchu żeby się nie przypaliło i powinno być idealne. Sprawdzaj patyczkiem :) Życzę powodzenia i cierpliwości
Usuńsuper ciasto :) bardzo ładnie mi wyrosło
OdpowiedzUsuńSuper ciasto pychota :)
OdpowiedzUsuńSuper, akurat szukam od jakiegoś czasu przepisu na murzynka, a w angielskich książkach kucharskich ciężko o taki. Spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńSuper szybkie i łatwe a jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wypróbowanie i cieszę się , ze smakowało. Pozdrawiam:)
UsuńMasakra ciasto REWELACJA. :D Pyszne i cudownie pachnie. A czy zamiast porzeczkowego dżemu można użyć innego np brzoskwiniowego? :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć innego ale ja bym bardziej stawiała na jakiś kwaskowaty np. wiśniowy, jagodowy :)
UsuńMożna bez mleka? Zaprosiłam alergika na ciasto...
UsuńKiedyś nie miałam mleka to rozmieszałam łyżkę śmietany w szklance wody i było super
Usuńdziękuję za szybką odpowiedź:) dam znać czy wyszło bez mleka, gdyby trafił tu kiedyś zbłąkany alergik:)
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością:) mam nadzieję, że jednak uda się :)
UsuńPo dodaniu pozostalych skladnikow jak dlugo jeszcze miksowac
OdpowiedzUsuńTylko do połączenia się wszystkiego
Usuń