Biszkoptowe ciasto czekoladowe połączone z delikatnym ptasim mleczkiem
Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie wiedziałam , że kiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniu
Składniki:
Ciasto:
1,5 szk mąki pszennej
6 jajek
3/4 szk cukru
5 łyżek wody
9 łyżek oleju
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
0,5 l mleka
1 budyń waniliowy
6 łyżeczek żelatyny
0,5 l śmietany kremówki ( ubiłam zwykłą 18 % ze śnieżką light)
3 łyżki cukru pudru
kakao do posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną)
4 krople aromatu śmietankowego
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać żółtka, wodę i olej delikatnie mieszając do połączenia składników.
Dosypać porcjami suche składniki przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem i piec ok 30 minut w 160 stopniach.
Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki. Cienki będzie spodem ciasta, grubszy pokroić w paski szerokości ok 1,5 cm
W dwóch naczyniach rozpuścić w niewielkich ilościach gorącej wody po 3 łyżeczki żelatyny, ostudzić.
Na mleku ugotować budyń wniliowy, pzrestudzić go a następnie połączyć z żelatyną.
Zimną śmietanę ubić z cukrem i " bitą śmietaną w proszku" , dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i dodać ostudzoną żelatynę. Wymieszać.
Do masy budyniowej wmieszać delikatnie masę śmietankową.
Przełożenie
Blat biszkoptowy posmarować cienką warstwą kremu, ulożyć paski ciasta w odległości ok 1,5 cm a wolne przestrzenie wypełnić kremem, pozostałe paski ulożyć na warstwie kremu i wypełnić nim wolne miejsca. Rozsmarować krem po wierzchu i posypać wierzch startą czekoladą i kakao.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce
Wspaniale ciasto,wyglada uroczo ,milego dnia.
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńna jaki wymiar blaszki jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńWymiar blachy to mniej więcej 23 x 28 cm mierzona na spodzie
Usuńśliczna szachownica, bardzo mnie ciekawi ta pianka budyniowo - śmietanowa, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńwyszło Ci tak samo jak moje,a jak smakował?
OdpowiedzUsuńWprowadziłam kilka drobnych zmian ale ciasto w smaku super :) Pozdrawiam
UsuńU Ciebie same świetne ciasta i wypieki!! Ta szachownica wygląda niesamowicie kusząco! Też mam książkę z przepisami siostry Anastazji, nawet chyba ze dwie, a ostatnio odkryłam z tej samej serii Przepisy siostry Marii. Też ciekawe przepisy:). Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciacho, wygląda PYSZNIE!!
OdpowiedzUsuńSzach - mat i zjedzone :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciasto.
Mam pytanie. Czy budyń gotujemy tylko na mleku, czy dodajemy również cukier, tak jak jest to podane na opakowaniu budyniu ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja gotowałam bez cukru, słodziłam tylko śmietanę ale jak ktoś lubi bardzo słodkie to można dodać też do budyniu
UsuńUwielbiam ciasta siostry Anastazji, pierwsza książka z wypiekami jaka dostałam kiedyś od mamy i towarzyszy mi praktycznie od początku mojej przygody z pieczeniem. A ciasto wyszło piekne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń