S

piątek, 15 listopada 2013

Miodownik

Uwielbiam ciasta z miodem a w szczególności ten miodownik. Ciasto jest mięciutkie już tego samego dnia a od pysznej masy budyniowej z budyniami tofi nabiera jeszcze nieco wilgoci przez co rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować z czystym sumieniem :)  


miodownik




Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 margaryny
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szkl sztucznego miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki śmietany
Mąkę, cukier i miękką margarynę rozetrzeć razem. Jajka, śmietanę , sodę i miód wymieszać razem. Rozrobioną masę wlać do mąki i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec placki po ok 15 min w 180 stopniach.


Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
Powyższe składniki zagotować . 
  • 2 jajka
  • 1 szkl śmietany
  • 2 budynie tofi
  • 1 cukier waniliowy
Jajka, śmietanę, budynie i cukier waniliowy połączyć razem, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.



Dodatkowo:

  • migdały w płatkach

Uprażyć migdały w płatkach
Przekładać miodowe placki gorącą masą, posmarować wierzch i posypać migdałami




miodownik


miodownik


22 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, wieki nie jadłam miodownika.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię te ciacho :) zawsze wszystkim smakuje!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto jadłam zazwyczaj na czyiś imieninach w pracy i zawsze miałam dostać przepis i tak schodziło do następnych ...imienin. Dzięki za ten przepis. Zapisuje i wreszcie będę mogła sama taki upiec. Pozdrawiam, Kres

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne ciacho:) Przepis zapisuję , lubię takie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciacho bym zjadła, przepis dodaję do ulubionych i pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świątecznie i ślicznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam wypróbować ciasto jest naprawdę pyszne :) Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam jeszcze, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie przepisy KLASA!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny. Bardzo lubię to delikatne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem lilikiem i dopiero zaczynam piec :) jakie śmietany wchodzą skład tegoż ciasta i masy?

    OdpowiedzUsuń
  13. Wczoraj zrobiłam jest naprawdę bardzo proste w wykonaniu a jakie pyszne przepis już wylądował w moim zeszycie z przepisami!! Mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękuję za podzielenie się opinią o cieście, super że wyszło i smakowało. Polecam wypróbować jeszcze ten http://ciastko-joli.blogspot.com/2014/07/kolorowy-miodownik.html , bardzo podobny w wykonaniu a jednak troszkę inny i też przepyszny :))

      Usuń
  14. Witam, czy mogę prosić o wymiary formy na placki? Tak po prostu je rozwałkować na odpowiednia blachę i upiec trzy osobno? Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam 35x25 to rozmiar blachy mierzonej na spodzie. Tak dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy osobno a potem przekładamy ciepłą masą

      Usuń
  15. Super przepis ,chciałam zapytać czy miód sztuczny mozna zastąpić prawdziwym?i jaka śmietane dodajesz do kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robię ze sztucznym ale oczywiście że można zastąpić prawdziwym a śmietana to 18% z biedronki dodaję: )

      Usuń
  16. 18 ale tak dla tradycji zapytam słodka czy kwaśna?? Do budyniu to chyba słodka??

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)