Uwielbiam ciasta z miodem a w szczególności ten miodownik. Ciasto jest mięciutkie już tego samego dnia a od pysznej masy budyniowej z budyniami tofi nabiera jeszcze nieco wilgoci przez co rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować z czystym sumieniem :)
- 4 szklanki mąki
- 3/4 margaryny
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szkl sztucznego miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki śmietany
Mąkę, cukier i miękką margarynę rozetrzeć razem. Jajka, śmietanę , sodę i miód wymieszać razem. Rozrobioną masę wlać do mąki i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec placki po ok 15 min w 180 stopniach.
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 margaryny
- 3/4 szklanki cukru
Powyższe składniki zagotować .
- 2 jajka
- 1 szkl śmietany
- 2 budynie tofi
- 1 cukier waniliowy
Jajka, śmietanę, budynie i cukier waniliowy połączyć razem, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.
Dodatkowo:
Uprażyć migdały w płatkach
Dodatkowo:
- migdały w płatkach
Uprażyć migdały w płatkach
Przekładać miodowe placki gorącą masą, posmarować wierzch i posypać migdałami
Pysznie wygląda, wieki nie jadłam miodownika.
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te ciacho :) zawsze wszystkim smakuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Takie ciasto jadłam zazwyczaj na czyiś imieninach w pracy i zawsze miałam dostać przepis i tak schodziło do następnych ...imienin. Dzięki za ten przepis. Zapisuje i wreszcie będę mogła sama taki upiec. Pozdrawiam, Kres
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho:) Przepis zapisuję , lubię takie.
OdpowiedzUsuńTakie ciacho bym zjadła, przepis dodaję do ulubionych i pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńWygląda świątecznie i ślicznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować ciasto jest naprawdę pyszne :) Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy KLASA!
OdpowiedzUsuńPiękny. Bardzo lubię to delikatne ciasto.
OdpowiedzUsuńJestem lilikiem i dopiero zaczynam piec :) jakie śmietany wchodzą skład tegoż ciasta i masy?
OdpowiedzUsuńUżywalam 18 % z biedronki :)
UsuńWczoraj zrobiłam jest naprawdę bardzo proste w wykonaniu a jakie pyszne przepis już wylądował w moim zeszycie z przepisami!! Mniam mniam ;)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję za podzielenie się opinią o cieście, super że wyszło i smakowało. Polecam wypróbować jeszcze ten http://ciastko-joli.blogspot.com/2014/07/kolorowy-miodownik.html , bardzo podobny w wykonaniu a jednak troszkę inny i też przepyszny :))
UsuńWitam, czy mogę prosić o wymiary formy na placki? Tak po prostu je rozwałkować na odpowiednia blachę i upiec trzy osobno? Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńWitam 35x25 to rozmiar blachy mierzonej na spodzie. Tak dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy osobno a potem przekładamy ciepłą masą
UsuńSuper przepis ,chciałam zapytać czy miód sztuczny mozna zastąpić prawdziwym?i jaka śmietane dodajesz do kremu?
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię ze sztucznym ale oczywiście że można zastąpić prawdziwym a śmietana to 18% z biedronki dodaję: )
Usuń18 ale tak dla tradycji zapytam słodka czy kwaśna?? Do budyniu to chyba słodka??
OdpowiedzUsuńJa używam zwykłej , gęstej 18 %
Usuń