Pyszne kruche , listkujące się ciasteczka , które w swojej konsystencji są jak prawdziwe ciasto francuskie.Ciasto jest o tyle fajne ,że nie potrzeba go wielokrotnie wałkować, przy czym zaoszczędzamy sporo czasu.
Przepis dostałam od koleżanki z pracy, postanowiłam wypróbować i taki efekt otrzymałam. Można piec oczywiście jaśniejsze ale ja lubię takie wypieczone :)
Temperatura pieczenia: 220 °C
- 35 dkg mąki
- 1 kostka masła extra
- ½ kostki margaryny
- 2 żółtka ( białka zostawiamy do posmarowania)
- ½ szkl śmietany
- gruby cukier do posypania ciastek
Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek i śmietany. Zostawić na minimum 2 godz. w lodówce
( można też na całą noc). Odkroić kawałek ciasta na stolnicę, resztę zostawić w lodówce, rozwałkować na grubość ok 3 mm. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Pokroić radełkiem na romby. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec na złoty kolor ok 20 min
Kocham ciasto francuskie ! Oh a gdybym jeszcze umiał robić je sama :D
OdpowiedzUsuńTą wersję ciasta robi się bardzo szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńZagnieść ciasto z mąki, margaryny, żółtek i śmietany. A CO Z MASŁEM? Z CAŁĄ KOSTKĄ MASŁA?
Read more: http://ciastko-joli.blogspot.com/2013/05/ciasteczka-ala-francuskie.html#ixzz2miVRI9Vi
Przeoczyłam masło w sposobie wykonania, oczywiście dodać go do pozostałych składników. Zaraz dopiszę :)
OdpowiedzUsuńCzy moge przygotowac ciasto dzis a piec w sobote?:(
OdpowiedzUsuńMyślę, ze można przygotować i nic mu sie nie stanie tylko trzeba trzymać w lodówce :)
Usuń