S

sobota, 18 maja 2013

Ciasto " Wiśniowy szyk"

Ciasto wiśniowe


Ciasto to jest świetnym połączeniem wiśni i śmietanki z kokosem, po schłodzeniu smakiem przypomina serniczek czym bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. W wykonaniu jest naprawdę proste i szybkie , w smaku pyszne i wilgotne,  więc na pewno znajdzie się w moim zeszycie z przepisami. Podaję przepis oryginalny al.rossia2009 a w nawiasach moje zmiany na większą foremkę.






Czas pieczenia: około 60 min
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
          Wielkość formy :  



Na ciasto: 


  • 3 jajka ( 4 jajka) 
  • 100 g masła lub margaryny  ( 120g)
  • ¾ szkl  cukru pudru
  • 150 g kwaśnej śmietany  ( 2 łyżki z górką)
  • 1 proszek do pieczenia (10 g).
  • szczypta soli
  • 200 g  mąki ( 2 szkl mąki)

Na nadzienie:

  • 1 słoik wiśni z kompotu (580 ml.) 
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Kokosowy lukier:

  • 300 g  śmietany  ( śmietana 18 % 330g + 2 łyżki )
  • ¾ szkl cukru pudru 
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • wanilina lub cukier waniliowy
  • dodatkowo od siebie dodałam łyżkę budyniu śmietankowego w proszku

Wykonanie:

Osączyć wiśnie na sitku, wydrylować, jeśli są z pestkami
Na ciasto: Połączyć jajka z cukrem i ubić, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia a następnie  przesianą mąkę. 
Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale lejące się.
Umieścić ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm. Na ciasto położyć wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi.
 Piec w nagrzanym piekarniku 180 ° C przez 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zezłocić 
W tym czasie przygotować lukier kokosowy. W małej misce lekko ubić śmietanę i cukier, . Dodać wanilię i kokos. 
Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozprowadzić lukier po cieście .
Piec przez 20-30 kolejnych minut. Gotowe ciasto powinno mieć lekki złotawy kolor. 
Pozostawić do schłodzenia. Najlepiej smakuje na zimno.




3 komentarze:

Zapraszam do komentowania :)