Ciasto wiśniowe
Ciasto to jest świetnym połączeniem wiśni i śmietanki z kokosem, po schłodzeniu smakiem przypomina serniczek czym bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. W wykonaniu jest naprawdę proste i szybkie , w smaku pyszne i wilgotne, więc na pewno znajdzie się w moim zeszycie z przepisami. Podaję przepis oryginalny al.rossia2009 a w nawiasach moje zmiany na większą foremkę.
Czas pieczenia: około 60 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy :
Na ciasto:
- 3 jajka ( 4 jajka)
- 100 g masła lub margaryny ( 120g)
- ¾ szkl cukru pudru
- 150 g kwaśnej śmietany ( 2 łyżki z górką)
- 1 proszek do pieczenia (10 g).
- szczypta soli
- 200 g mąki ( 2 szkl mąki)
Na nadzienie:
- 1 słoik wiśni z kompotu (580 ml.)
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Kokosowy lukier:
- 300 g śmietany ( śmietana 18 % 330g + 2 łyżki )
- ¾ szkl cukru pudru
- 1 szkl wiórków kokosowych
- wanilina lub cukier waniliowy
- dodatkowo od siebie dodałam łyżkę budyniu śmietankowego w proszku
Wykonanie:
Osączyć wiśnie na sitku, wydrylować, jeśli są z pestkami
Osączyć wiśnie na sitku, wydrylować, jeśli są z pestkami
Na ciasto: Połączyć jajka z cukrem i ubić, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodać śmietanę i
proszek do pieczenia a następnie przesianą mąkę.
Dokładnie
wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale lejące się.
Umieścić
ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm. Na ciasto położyć wiśnie i posypać
wiórkami kokosowymi.
W tym czasie
przygotować lukier kokosowy. W małej misce lekko ubić śmietanę i cukier, . Dodać wanilię i kokos.
Wyjąć ciasto
z piekarnika. Rozprowadzić lukier po cieście .
Piec przez
20-30 kolejnych minut. Gotowe ciasto powinno mieć lekki złotawy kolor.
Pozostawić do
schłodzenia. Najlepiej smakuje na zimno.
Очень красивый пирог!
OdpowiedzUsuńCzy śmietana do lukru ma być słodka z kartonika? :-)
OdpowiedzUsuńTo ma być śmietana kwaśna 18 %
Usuń