Połączenie jabłek i rabarbaru to jest strzał w dziesiątkę. Ciasto w oryginale nazywa się Placek Rabarbarowy ze Szpitala i pochodzi z WŻ .
Temperatura pieczenia: 175 °C
Wielkość formy :
- kostka margaryny do pieczenia 250g
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki śmietany
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 3 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Owocowe nadzienie:
- 75dag rabarbaru i jabłek
- 1 opakowanie jasnego kisielu (na 0,5l wody)
- 3 łyżki cukru
Piana:
- 5 białek
- szklanka cukru
- 1 opakowanie jasnego kisielu
Kruszonka:
- 100g mąki wymieszanej z siekanymi migdałami
- 100g masła
- 50g cukru
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy rabarbar.
Rabarbar kroimy w cienkie plasterki , jabłka w kostkę ( ja dałam 1.5 jabłka) wymieszać z cukrem, odstawić żeby owoce puściły sok .
Miękką margarynę , smalec, śmietanę, cukry i żółtka zmiksować. Dodać mąkę i proszek, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy i wyłożyć do natłuszczonej formy ( będzie to dosyć gęsta masa).
Odlewamy sok z rabarbaru . Do osączonych owoców dodać kisiel w postaci proszku i wymieszać , wysypać na ciasto.
Z białek, szklanki cukru i jeszcze jednego kisielu (też nierozpuszczonego) ubić pianę i przykryć nią owoce.
Z mąki , masła i cukru i migdałów zagnieść kruszonkę i pokruszyć ją na ciasto.
Piec ok. godziny w 175 stopniach
połączenie jabłek i rabarbaru to jest to:) ciasto wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ale i smakuje szcególnie jeszce delikatnie ciepłe, pychotka
UsuńCiasto ekstra,ciekawa jestem czy takim ciastem częstują w szpitalach .:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Mogę zaprosić Cię na chilicake.blogspot.com? ;)
OdpowiedzUsuńpychota ciasto:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji rabarbar!:)