S

sobota, 4 maja 2013

Ciasto jabłkowo - budyniowe


Ciasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :)






Czas pieczenia:  4 x 20 min 
                    Temperatura pieczenia:  180 °C
          Wielkość formy :  


Ciasto:

  • 4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl śmietany
  • 1/2 margaryny
  • 1 cukier waniliowy
Margarynę roztopić. Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie.


Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka
  •  3/4 margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotować
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl śmietany
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.


Masa jabłkowa:

  • jabłka prażone
  • galaretka ( u mnie agrestowa)
Jabłka rozgrzać i wymieszać z suchą galaretką


Dodatkowo:

  • rodzynki


Przełożenie:

placek - masa budyniowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa budyniowa - pokruszony placek i rodzynki





2 komentarze:

Zapraszam do komentowania :)