Ciasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :)
Czas pieczenia: 4 x 20 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Wielkość formy :
Ciasto:
- 4 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki amoniaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl śmietany
- 1/2 margaryny
- 1 cukier waniliowy
Margarynę roztopić. Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie.
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 margaryny
- 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagotować
- 2 jajka
- 3/4 szkl śmietany
- 2 budynie śmietankowe
- 1 cukier waniliowy
Masa jabłkowa:
- jabłka prażone
- galaretka ( u mnie agrestowa)
Jabłka rozgrzać i wymieszać z suchą galaretką
Dodatkowo:
- rodzynki
Przełożenie:
placek - masa budyniowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa budyniowa - pokruszony placek i rodzynki
lubię ciasta z budyniowymi masami! :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować jest naprawdę pyszne :)
Usuń