S

piątek, 3 stycznia 2014

Ciasto cappuccino

Kakaowy biszkopt, kokosowe wnętrze i krem kawowy czyli ciasto cappuccino. Przepis znalazłam na blogu moje ekspresje kulinarne , jednak go troszkę zmodyfikowałam.  Jest to jeden z przepisów siostry Anastazji , który można odnaleźć w książce 103 ciasta siostry Anastazji.

Ciasto cappuccino





Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1/2 szkl cukru kryształu
  • 3/4 szkl  mąki pszennej
  • 4 dag kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180*C przez około 35 minut.Ostudzić i przekroić na dwie części.


Ciasto kokosowe:
  • 20 dag kokosu
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Białka ubić  z cukrem.Dodać kokos i proszek do pieczenia.
Piec na złoty kolor w 170*C przez około 30 minut.

Krem:
  •  3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym
 
Mleko, cukier, budyń ,mąkę cukier waniliowy i żółtka wymieszać razem  i ugotować budyń.
Masło utrzeć na puch, dodawać powoli zimny budyń oraz kawę, ciągle ucierając.

Przełożenie:

Ciasto kakaowe-krem-ciasto kokosowe-krem-ciasto kakaowe-polewa

9 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne cappuccino. Bardzo lubię to ciasto. Przypomniałaś mi o nim, aż mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie na takie ciasto miałam ostatnio ochotę :) Koniecznie zrobi.ę w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na co mąka do kremu,jak potem nie ma jej w instrukcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dodać do składników podczas gotowania budyniu. Już dopisałam :)

      Usuń
  5. Muszę wypróbować. Fajny blog.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis :) i na pewno smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieklam :) Przepyszne :) Na wierzch zostawiam troche masy i scieram na tarce do jarzyn wafelka Grzeska :) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)