S

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Rogaliki drożdżowe z marmoladą


Pyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd


Rogaliki drożdżowe z marmoladą






Ciasto:
pół kostki margaryny/masła
 3 dag drożdży
 1/4 szklanki ciepłego mleka
 3 łyżki cukru
 szczypta soli
 2 szklanki mąki
 2 jajka


Lukier:
4 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany

Nadzienie:
marmolada

Wykonanie;
Pół kostki masła rozpuścić, żeby było miękkie i dało się je wymieszać z innymi składnikami. Do kubka wlać 1/4 ciepłego mleka i wsypać 2 łyżki cukru, dodać do tego drożdże, po czym wszystko razem wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Zakryć i odstawić, aż drożdże zaczyna pracować. . Do miski wsypać dwie szklanki mąki i szczyptę soli, dodać całe jajko, roztopione masło, łyżkę cukru  i rozpuszczone w mleku i cukrze drożdże. Uwaga - składniki nie powinny być zimne, lepiej trzymać wszystko w cieple a ciasto ładniej będzie rosło. Wymieszać wszystkie składniki w misce łyżką, a potem wyrobić ręką. Zakryć miskę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (pod palcem będziemy czuć że jest puszyste) rozłożyć je na stolnicy i uformować z niego 3 lub 4 okrągłe placki   , następnie rozwałkować  około pół centymetra.  Przeciąć ciasto nożem na pół, potem na ćwiartki, a każdą z ćwiartek jeszcze raz na pół.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni, ale wcześniej wyjąć z niego blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Formowanie rogalików -  nadzienie nakładamy tylko na szerokie końce trójkątów. Nie należy przesadzać z ilością nadzienia, dobrze by było to około 1 łyżeczki. Rogalika należy zwijać od szerokiego końca. Najpierw zalepiamy nadzienie, a potem zwijamy do środka. Całość możemy zakrzywić w kształt półksiężyca. Dobrze jest zalepić uważnie wszystkie dziury żeby nadzienie nie wykipiało podczas pieczenia. Tak przygotowany rogalik układamy na blasze.

Kiedy mamy już gotowe wszystkie rogaliki przed pieczeniem smarujemy je roztrzepanym jajkiem aby nabrały ładnego koloru podczas pieczenia.

Pieczemy 15-20 minut w temp 180-190 stopni.

 Gdy rogaliki wystygną możemy je polukrować.

Lukier.

Do kubka wsypujemy około 4 łyżek cukru pudru i zalewamy je 1 łyżką śmietany. Całość mieszamy aż konsystencja zacznie przypominać gęsty lukier :)



Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

30 komentarzy:

  1. Jak ja lubię takie drożdżowe rogaliki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne i nie trudne w wykonaniu :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie, zrobiłabym ale wciąż nie mam odwagi zabrać się za wyrabianie ciasta drożdżowego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy się przełamać wiem to po sobie a teraz kostka drożdży zawsze czeka w lodówce :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Dzis wyprobowalam przepis,poprostu doskonale sa,mieciutkie pyszne i latwe w wykonaniu.
    Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłem dzisiaj zamiast rogalików wyszły rogale wszyscy się zajadali pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto właśnie rośnie! Jestem ciekawa co z tego wyjdzie :) Na zdjęciu ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziaj zrobiłam... rewelacyjne...przed pieczeniem posmarwalam, jakiem i obtoczyłam w cukrze. Nastenym razem bedzie lukier. polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzis wyprobuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie robie rogaliki.mam nadzieje ze mi sie uda

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja corcia Martynka ma dzis 17 te urodziny robie rogaliki dla gosci.przepis sprawdzony sa wysmienite.polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto kompletnie mi nie wyroslo... ma jeszcze pol godziny, ale nie widze zeby cos mialo sie zmienic.. ciasto jest twarde..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać po wcześniejszych komentarzach jeszcze nikt nie zawiódł się na tych rogalikach.
      Może drożdże były nie dobre ale nie ma co jeszcze przesądzać. Proszę trzymać ciasto w cieple może urośnie a jak nie to i tak bym postanowiła upiec z tego ciasta rogaliki, może wyjdą super :)

      Usuń
  11. Piec w piekarniku z grzałką dolną, górną, a może dolną i górną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wszystkie ciasta piekę grzałka góra_ dół bez termoobiegu

      Usuń
  12. Dzisiaj pierwszy raz robiłam rogaliki, a także pierwszy raz ciasto drożdżowe - zawsze sie go bałam. Jestem pod wrażeniem. Rogaliki łatwe do przygotowania, mięciutkie i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, to prawda rogaliki te są łatwiutkie i przepyszne

      Usuń
  13. Wlasnie wstawialam do rosniecia, mam.nadzieje ze urosnie, jest miekkie ale ciemne takie dosc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje,że wyjdą , bo są naprawdę smaczne. Kolor ciasta może zależy od mąki :)

      Usuń
  14. A mogę zamienić świeże drożdże na te suche instant ?
    No nie mam akurat w domu :(
    Jak tak to jakie proporcje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z suchymi nie robiłam ale myślę,że powinny też wyjść.
      Przelicznik to
      7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych

      Usuń
  15. Witam.
    Jaka śmietana do lukru ma być? Słodka czy kwaśna? 18% czy kremówka?

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam i są mega pyszne , dziękuje za przepis, od dziś na stałe zagościł w przepiśniku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis ja od razu zrobilam z dwoch porcji�� tylko pieklam z termoobiegiem bo tak to szybko sie przypiekaly od spodu. Przepis wpisuje w swoj zeszyt pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie wpadł mi Twój przepis na rogaliki. Dość szybko je zrobiłam a są naprawdę pyszne. Dziękuje za świetny przepis

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania :)